Kleine uitgeverijen zijn niet blij met de invoering van inschrijfgeld voor de Grote Poëzieprijs, de opvolger van de VSB Poëzieprijs voor beste bundel van het jaar. Uitgeverij P, die vorig jaar de meeste bundels inzond, overweegt af te haken.
Om mee te dingen naar de 25.000 euro tellende hoofdprijs moeten uitgevers 75 euro per bundel betalen. Dat is een unicum voor een literaire prijs met een dergelijke reputatie. Aangezien de winst op poëziebundels gering is, is dit bedrag een onoverkomelijke hobbel voor kleine uitgeverijen die in poëzie zijn gespecialiseerd – zoals Uitgeverij P, crU, Poëziecentrum of Het Balanseer. 'Dit zal leiden tot een voorselectie bij uitgevers, waardoor niet elke dichter een eerlijke kans krijgt', voorspelde Carl De Strycker van het Poëziecentrum in De Standaard.
Uitgeverij P, die voor 85% originele poëziebundels publiceert aangevuld met poëziebloemlezingen en -vertalingen en nog nooit de VSB Poëzieprijs in zijn fonds had, zond voor de laatste editie 12 bundels in. Dat zou 900 euro hebben gekost. Voor de komende editie, die bundels bekroont die zijn verschenen tussen 1 september 2017 en 31 december 2018, zou de uitgeverij er 22 kunnen inzenden, meldt uitgever Leo Peeraer per mail. Dat zou hem 1600 euro kosten.
'Onze oplages variëren van 225 tot circa 300 exemplaren per titel, naargelang de bekendheid van de auteur', schrijft Peeraer. 'Als uitgever moet je al een aantal exemplaren aan de wedstrijdjury bezorgen – en er zijn een drietal belangrijke wedstrijden in ons taalgebied! Tel daar een vijfentwintigtal exemplaren aan de recenserende pers en auteursexemplaren bij op, en voor je het goed en wel beseft, is een vierde van de oplage aan wedstrijden, pers en auteur weggeschonken! Daar boven op zou de deelnameprijs per inzending komen: dit loopt toch allemaal de spuigaten uit…'
Na Uitgeverij P namen enkele mainstream literaire uitgeverijen het grootste deel van de in totaal 79 inzendingen voor hun rekening. De Bezige Bij en Querido zonder ieder zeven bundels in, de Arbeiderspers en Atlas Contact ieder zes. Voor een bedrijf als Singel Uitgeverijen, waarin meerdere literaire uitgeverijen zijn verenigd, zou dat neerkomen op bij elkaar 13 bundels – ofwel 975 euro. Geen van de twee betrokken uitgevers noch Singel-directeur Paulien Loerts was tot dusverre bereikbaar om te vertellen wat de mogelijke consequenties hiervan zijn.
De rest van de inzendingen waren gepubliceerd door:
- Poëziecentrum (5 bundels)
- Vrijdag, Nieuw Amsterdam, crU, De Harmonie (3 bundels)
- Van Oorschot, Van Gennep, De Manke God, Wereldbibliotheek, Meulenhoff (2 bundels)
- Lipari, In de Knipscheer, Aspekt, Cour de culture, Hoogland & van Klaveren, Leopold, Prometheus, Karaat, Polis, Podium, Demer, het balanseer, Marmer, Gottmer (1 bundel).
Daar staat tegenover dat de Grote Poëzieprijs als eerste belangrijke literaire prijs ook uitgaven in eigen beheer in aanmerking laat komen – mits ze een ISBN hebben en zijn verschenen in een oplage van minimaal honderd exemplaren. De organisatie heeft hiertoe besloten 'omdat we denken dat mensen sneller dan vroeger geneigd zijn om bundels in eigen beheer uit te geven. We willen een breed beeld kunnen geven van het poëzielandschap met alle ontwikkelingen daarbinnen, inhoudelijk maar ook wat de publicatiepraktijk betreft', verklaarde Jan Coerwinkel van Poetry International in De Standaard.
De Grote Poëzieprijs wordt mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van een aantal fondsen en stichtingen – inclusief het VSBFonds. Het streven is om de prijs de komende jaren uit te laten groeien tot De Grote Poëzieprijzen, een groots en veelzijdig jaarlijks evenement dat prijzen uitreikt voor de beste Nederlandstalige bundel, maar ook voor het beste poëziedebuut, het beste gedicht en de beste Spoken Word act of artiest in het taalgebied, in combinatie met een publieks- en jongerenprijs.
Joost Baars won begin dit jaar de laatste VSB Poëzieprijs. Wie zijn opvolger wordt blijkt op 16 juni tijdens de vijftigste Poetry International in Rotterdam. Op 27 november aanstaande wordt bekend gemaakt wie in de jury zetelen. Deze groep maakt de vijf nominaties op 6 februari bekend. Dat gebeurt, op de laatste dag van de Poëzieweek, tijdens de uitreiking van de tiende Turing Gedichtenwedstrijd. In de maanden tot aan de uitreiking vinden verschillende poëziepresentaties en educatieve programma's plaats.
(Eerder gepubliceerd op Boekblad, 19 nov)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten