dinsdag 14 augustus 2012

Jan Willem Anker, 'Een beschaafde man' (BOEK)


Iedere tegenslag trotseerde hij
Lord Elgin? Die naam doet wereldwijd een belletje rinkelen. Hij was de man die het Parthenon op de Akropolis van Athene stripte van zijn mooiste beeldhouwwerken. Tweehonderd jaar na dato zijn het de topstukken van het British Museum die de meeste bezoekers trekken. Nog altijd halen de Elgin marbles de krant als Griekenland weer een poging doet zijn kunstschatten terug te krijgen.
Thomas Bruce, de zevende graaf van Elgin, zal blij zijn met deze postume roem, mag je afleiden uit de roman Een beschaafde man die Jan-Willem Anker schreef over zijn leven. Geboren in een verarmde adellijke familie en al vroeg wees geworden, zon hij van jongsaf aan op een mogelijkheid om zijn naam te vestigen. Toen hij ambassadeur werd in Constantinopel zag hij zijn kans schoon.
De Britse kunst vooruit helpen door de hoogtepunten van de Griekse beschaving naar Londen te brengen, was niet eens zijn eigen idee. En ook de beslissing om geen genoegen te nemen met kopieën, werd hem ingefluisterd. Maar toen hij de stap zette, hield hij hardnekkig aan zijn droom vast. Een geamputeerde neus. Schulden. Een scheiding. Buitenlandse aanbiedingen. Iedere tegenslag trotseerde hij.
Anker heeft de tragiek van dit leven in zijn toegankelijk geschreven roman haarscherp vastgelegd. Je kan bijna niet geloven dat het een debuutroman is, zo doelgericht heeft hij de cruciale gebeurtenissen in een zinvol verband gebracht zonder dat ooit het geraamte van het verhaal door het proza heen schemert. Alleen zou hij iets minder oubollige gezegden van het type ‘alles liep op rolletjes’ mogen gebruiken.

Jan-Willem AnkerEen beschaafde man (366 p.) – De Arbeiderspers, € 21,95, ISBN 978 90 295 8322 0
(Eerder gepubliceerd in BOEK 4, 2012)

Meer historische romans:

Geen opmerkingen: