woensdag 14 augustus 2013

Thomas Heerma van Voss, 'Stern' (BOEK)


Hugo Stern kan geen contact maken met andere mensen. Hij is daarom met zo veel hart en ziel leraar van groep 4 aan basisschool De Regenboog. Voor de klas staan biedt hem een omgeving waarin hij volgens vaste protocollen met anderen kan praten. Hij wilde daarom ook zo graag een zoon. Iemand die hem opwacht als hij uit zijn werk komt. Iemand met wie hij kan bowlen. Iemand met wie hij samen kan zijn zonder zich ongemakkelijk te voelen, omdat het zijn eigen vlees en bloed is.
De zwijgzame, passieve man heeft zijn leven op orde. Maar als Thomas Heerma van Voss hem in Stern introduceert, begint zijn bestaan te kapseizen. De moderne manager van de school stuurt hem op prepensioen. Zoon Bram kondigt aan om na zijn eindexamens voor een jaar te vertrekken naar Zuid-Korea. En zijn vrouw, een semi-bekende schrijfster, is ook al van hem verwijderd. Ze schrijft een roman over hem omdat dat de enige manier is waarop ze nog contact met hem kan maken.
Het strak, zij het wat vlak geschreven Stern is knap opgezet. Op het juiste moment introduceert Heerma van Voss steeds nieuwe informatie over Bram, waardoor de lezer almaar scherper in beeld krijgt hoe zeer Sterns liefde voor hem een façade is. Daar staat tegenover dat de geloofwaardigheid soms ondergeschikt is aan het plot. Hoe kon Sterns vrouw verliefd op hem worden? Woont een basisschoolleraar in Amsterdam Oud-Zuid? Dat doet afbreuk aan wat een ontroerende roman had kunnen zijn.

Thomas Heerma van VossStern (220 p.) – Thomas Rap, € 16,90 , ISBN 978 90 004 0036 8
(Eerder gepubliceerd in BOEK 4, 2013)

Zie ook:
- Een later gemaakt stuk over Heerma van Voss' korte oeuvre tot nu toe

Geen opmerkingen: