maandag 24 februari 2014

Gouden Boekenuil 2014: de statistiek – voor de 8e keer nul vrouwen

Dit is de shortlist van de Gouden Boekenuil 2014:

Jan Brokken - De vergelding (zie ook het interview over dit boek)
Stefan Hertmans - Oorlog en terpentijn
Ilja Leonard Pfeijffer - La Superba
Jamal Ouariachi - Vertedering
Joost de Vries - De republiek

Daarmee is de lijst een mooi mengsel van eerder genomineerde auteurs en nieuwkomers. Voor Brokken, Hertmans en Pfeijffer is het de vierde nominatie voor een van de drie grote commerciële prijzen. Slechts vijftien auteurs haalde vaker de laatste selectie. Voor de andere twee is het hun eerste nominatie.

Brokken en Pfeijffer staan voor de tweede keer op de shortlist van de Gouden Boekenuil. Voor Hertmans is het de eerste keer. Wel is hij de 24e auteur die ten minste één keer is genomineerd voor de Libris, de AKO én de Gouden Boekenuil. Na Tom Lanoye, Patricia De Martelaere, Dimitri Verhulst, Leo Pleysier en Stefan Brijs is hij de zesde Vlaamse auteur die daarin slaagt.

Hertmans is ook de enige Vlaamse auteur op de lijst. Dat is niet verrassend. Het is ondertussen al zeven jaar geleden, in 2007 dus, dat er meer dan één Vlaming de shortlist van de enige Vlaamse prijs onder de grote drie haalde. Het totaal aantal genomineerde Vlaamse auteurs voor deze prijs is 29 – ofwel 25,9 procent.

Vrouwelijke auteurs ontbreken op de lijst. Ook dat is niet verrassend. Het is in de 19e editie van deze prijs al de achtste keer dat dit gebeurd. Het totaal aantal genomineerde vrouwelijke auteurs is 13 – ofwel 11,6 procent. De Gouden Boekenuil is daarmee de grote prijs die vrouwelijke auteurs het meest over het hoofd ziet.

Zie ook:
- Uitsluitend vrouwelijke auteurs genomineerd voor Finlandia Prijs
- In Duitsland winnen vrouwen wél literaire prijzen
- De statistiek van de Gouden Boekenuil 2013

Geen opmerkingen: