woensdag 26 maart 2014

Bernlef, 'Wit geld' (BOEK)

Het is dat ze mobieltjes hebben

Toen Bernlef in 2012 ongeneeslijk ziek werd, mailde hij al zijn voltooide manuscripten naar zijn uitgeverij. Dat staat in de verantwoording van zijn postuum verschenen verhalenbundel Wit geld. Onvermeld blijft of dat alleen recent voltooide teksten zijn of dat de auteur zijn archiefkast heeft uitgespit.
Afgaand op de nieuwe bundel zou je denken: het laatste. Net als bijvoorbeeld zijn verhalenbundel Helpme herinneren (2012) krijg je het gevoel dat Bernlef niet meer met de tijd mee is. Personages die praten over 'aangenaam verpozen' of lijm 'solutie' noemen – en toch geen tachtigplussers zijn. Of een schrijver die met een typemachine werken. Het is dat deze karakters ook mobieltjes hebben, daarom moet je wel concluderen dat de verhalen betrekkelijk recent zijn.
Niet alle verhalen in Wit geld zijn dus even geslaagd. Soms is het niet meer dan een schijnbaar afgeraffeld en flauw uitgewerkt ideetje. 'Tsunami', over de vraag of een inbraak je ook iets afneemt als niets wordt meegenomen. Of 'Een ander land', over het wezen van een depressie. Sla je die gerust over.
Maar je moet een schrijver natuurlijk beoordelen op zijn beste werk. Dan laat Bernlef ook in Wit geld zien wat voor een vakman hij was. Het titelverhaal, hoewel ook te losjes geschreven, laat mooi zien hoe een brave burger met zijn verlangen naar iets groters uiteindelijk zijn dromen moet opgeven.
En 'Bevrijding', met honderd pagina's in meerdere opzichten het hoogtepunt van de bundel, is een kale, beheerste vertelling, waarin Bernlef heel fraai weergeeft hoe een argeloze, goedwillende jongen na de verwarrende bevrijding na de Tweede wereldoorlog een heel ander soort bevrijding opzoekt.

BernlefWit geld (252 p.) – Querido, € 19,95 (e-book € 15,99)
(Eerder gepubliceerd in BOEK 1, 2014)

Zie ook:

Geen opmerkingen: