zondag 7 december 2014

De opmars van de Tolino in Vlaanderen, Duitsland en de rest van Europa (Boekblad)

Standaard Boekhandel verkoopt sinds twee weken ook de Tolino Vision 2. De Duitse e-reader is inmiddels in eigen land ten koste van Amazon marktleider in de verkoop van e-boeken geworden.

De Vlaamse boekhandelsketen koos er in juli bewust voor om alleen de Tolino Shine te voeren. 'De e-boekmarkt bestond niet in Vlaanderen. Dan wordt het alleen maar moeilijker als je met twee verschillende types de markt probeert te penetreren,' aldus directeur Geert Schotte. 'Nu de verkoop naar verwachting gaat, is het moment gekomen om – zo vlak voor de kerst – uit te breiden.'
De Shine kost bij Standaard Boekhandel 99 euro. De Vision 2, die begin oktober op de Buchmesse in Duitsland werd gelanceerd, kost 149 euro. Deze heeft meer functionaliteiten. De keten benadrukt in haar persuitingen vooral de waterdichtheid, zodat nu ook lezen in bad mogelijk is. Ook is het gebuikergemak groter en heeft de reader een unieke bladertechnologie. Daarbij heet de Vision 2 'een pak goedkoper' dan gelijkaardige alternatieven, zonder dat namen worden genoemd.
Omdat Tolino gestopt is met de Vision 1, verkoopt Standaard Boekhandel nu alle e-readers van het Duitse merk. In Nederland verkoopt Libris alleen de Shine. Sinds 10 november is die in de Libris-winkels te koop, vanaf februari ook online. Daarnaast is in Duitsland nog de tablet Tolino tab 8 te krijgen. Ook het Italiaanse Ibs.it verkoopt de Shine en de Vision 2.
In Duitsland zijn de Tolino-aanbieders inmiddels Amazon voorbijgestreefd. In het derde kwartaal had Tolino een marktaandeel van 45 procent – tegen 39 procent voor Amazon. Als je het uitsplitst naar individuele aanbieder blijft de Amerikaanse e-supermarkt wel de nummer 1. Dan heeft Thalia 20 procent, Weltbild 12 procent en andere aanbieders als Hugendubel.de en ebook.de hooguit twee tot drie procent.
Omdat klanten van Tolino-aanbieders hun e-boeken ook op andere readers kunnen lezen, zoals die van Kobo, vinden de Tolino-readers nog altijd in geringe aantallen hun weg naar gebruikers dan de verschillende Kindles van Amazon.
Overal in Europa kosten de readers van Tolino even veel als bij Standaard Boekhandel. In het thuisland is echter een prijzenoorlog uitgebroken. De Duitse winkelketen Tchibo, groot in koffie en andere gebruiksartikelen, biedt de Shine sinds vorige week tijdelijk aan voor 69,95 euro. Wie zich inschreef voor de nieuwsbrief kreeg nog eens tien euro korting. Hugendubel verlaagde daarop de prijs naar 88 euro.
(Eerder gepubliceerd op Boekblad.nl, 3 dec)

Zie ook:

Geen opmerkingen: