zaterdag 6 december 2014

Frank Westerman nu mede-eigenaar van Fosfor (Boekblad)

Frank Westerman is mede-eigenaar van uitgeverij Fosfor geworden. De digitale uitgever lanceert volgend jaar een vernieuwd platform voor haar specialisme: de longread.

De auteur die eerder dit jaar Moord op de boekverkoopster bij Fosfor publiceerde, investeert 15.000 euro in Fosfor. Omdat hij sympathiek tegenover het idee staat om langere journalistieke stukken digitaal te publiceren nu traditionele media ze niet meer brengen, besloot hij de opbrengst van zijn eigen longread in de uitgeverij te steken. 'Plus een extra bedrag', zegt hij in een filmpje op de site van Fosfor.
De uitgeverij was uiteraard aangenaam verrast door het aanbod. De oprichter Jeroen van Bergeijk gebruikt het geld voor de bouw van een nieuw platform voor hun digitale longreads. In oktober kreeg Fosfor al 68.925 euro van het Stimuleringsfonds voor de journalistiek om deze gestroomlijnde en technisch verbeterde' versie van het huidige platform te bouwen. De verwachte lanceringsdatum is april/mei volgend jaar.
'We hebben nu twaalf speciaal gemaakte longreads', vertelt Van Bergeijk. 'Iedere maand komt er eentje bij. Maar we hebben gemerkt dat ze per stuk verkopen moeilijk is. We hebben een aantal hits gehad, zoals Moord op de boekverkoopster met 7000 verkochte exemplaren, maar in het algemeen brengen de relatief dure longreads te weinig geld op. We willen daarom naar een lidmaatschapsmodel.' Hoeveel abonnees per maand moeten betalen, is Fosfor nog aan het uitrekenen.
Wel wordt volgend jaar het aanbod longreads flink uitgebreid door de lancering van Fosfor Classics. Dit zijn bestaande journalistieke verhalen vanaf 3000 woorden die nog steeds de moeite waard zijn. Van Bergeijk: 'Daarbij selecteren we op kwaliteit. Het wordt geen Blendle of zo. We zijn informeel met een aantal topauteurs van literaire non-fictie in gesprek [zoals deze?, md]. Als het platform live gaat, kunnen hun teksten er hopelijk meteen op.'
Een Fosfor Classic is sinds gisteren al te krijgen – tot 1 januari nog gratis ook. Dat is Alva achterna. De jacht op de hertog(in) van Alva van Frank Westerman. Om te vieren dat de auteur mede-eigenaar van de uitgeverij is geworden natuurlijk, maar ook omdat er een mooie aanleiding voor herpublicatie was. Op 20 november overleed de in Spanje zeer spraakmakende achttiende Duquesa de Alba María del Rosario Cayetana Fitz-James Stuart.
Twee jaar nadat Fosfor voor het eerst subsidie kreeg, hoopt de uitgeverij volgend jaar voor het eerst winstgevend te worden. De verkoop van inmiddels 130 e-boeken loopt 'naar verwachting', zegt Van Bergeijk. 'Dat zijn boeken die uitgeverijen hebben opgegeven. De kosten om ze te digitaliseren en aan te bieden zijn relatief laag. Heb je dat gedaan, heb je er verder geen omkijken meer naar. Daar verdienen we een beetje geld mee. Maar het gaat ons om de longreads. Die teksten, tussen boek en artikel in, is volgens ons de toekomst. Dat proberen we te bewijzen.' 
Veel concurrentie heeft Fosfor nog niet. Een jaar geleden startte het vergelijkbare Heimdall van Hub Dohmen, maar Van Bergeijk ziet vooral media als NRC Handelsblad en de Volkskrant als concurrent. 'Zij brengen hun eigen longreads, maar: gratis. Dan blijft het idee hangen dat het gratis kan. Dat is jammer. Aan de andere kant helpt het wel om de aanduiding longread nog meer ingang te laten vinden.'
(Eerder gepubliceerd op Boekblad.nl, 3 dec)

Zie ook:

Geen opmerkingen: