zaterdag 29 juni 2013

Pascal Verbeken, 'Grand Central Belge. Voetreis door een verdwijnend land' (BOEK)


Het België dat ooit bestond

Wat is er van dat België van mij toch overgebleven? vroeg de journalist Pascal Verbeken zich achter de televisie af. Terwijl de Arabische lente woedde – een soms bloedige strijd om werkelijke vrijheid en echte democratie – vierden zijn landgenoten met veel ironie dat België het wereldrecord regering formeren had verbroken. Ook zag hij een buitenwijk van Caïro die een Belgische industrieel honderd jaar geleden gebouwd had. Toen België met trots de rijkste natie van Europa was.
De beste manier om antwoord te vinden op zo’n gecompliceerde vraag, besluit Verbeken, is een lange wandeltocht dwars door het land. Alleen zo kan hij zijn hoofd leeg maken om er echt over na te denken. Alleen zo kan hij alle geluiden opvangen die samen het beeld van het verleden en de toekomst van België schetsen. Hij besluit het traject te volgen van één van de Belgische hoogtepunten uit het industriële tijdperk: de spoorlijn Grand Central Belge, van Vireux naar Antwerpen.
De maandenlange tocht die Verbeken beschrijft in Grand Central Belge bevestigt zijn vermoeden: er blijft steeds minder van zijn land over. Het boek laat vooral de spijt van Verbeken daarover zien, die wordt gereflecteerd in de verhalen van nostalgie die hij zo vaak hoort. Ooit was het goed, maar wat hij nu overal aantreft is verval, armoe, lelijkheid, spijt. Dat wordt treffend getypeerd door de laatste etappe over de N1: hij vindt daar – overmand door treurnis – geen verhalen meer.
Hoe zeer Verbeken ook de lof van het wandelen bezingt, déze tocht brengt hem slechts moedeloosheid. En een schitterend geschreven, veel inzicht biedend boek.

Pascal Verbeken - Grand Central Belge. Voetreis door een verdwijnend land (256 p.) – De Bezige Bij Antwerpen, € 19,95, ISBN 978 90 8542 233 4
(Eerder gepubliceerd in BOEK 3, 2013)

Zie ook:

Geen opmerkingen: