dinsdag 8 maart 2016

De Libris Literatuurprijs 2016: de statistiek

Wat is het opvallendste aan de shortlist van de Libris literatuurprijs die gisterenavond bekend werd gemaakt? Dit is de lijst:

Alex Boogers - Alleen met de goden
Jokevan Leeuwen - De onervarenen
Connie Palmen - Jij zegt het
Inge Schilperoord - Muidhond
P.F.Thomése - De onderwaterzwemmer

Ik denk toch: het ontbreken van Vlamingen. Dat is voor het eerst sinds 2004. Er werd geschreven over een Vlaamse boom. Dimitri Verhulst, Bernard Dewulf en YvesPetry zorgde sinds 2009 voor drie Vlaamse zeges op rij. En nu: niets.
Er staan drie vrouwen op de shortlist. Op een moment dat de discussie over vrouwelijke auteurs oplaait omdat Esther Gerritsen het Boekenweekgeschenk heeft geschreven en alle interviews met haar daar deze week uitgebreid bij stil staan, lijkt dat heel bijzonder. Maar het is vaker gebeurd. Het is de zesde keer in 22 jaar.
Wel stijgt hierdoor het gemiddeld aantal vrouwelijke auteurs dat ooit de laatste zes van de Libris Literatuurprijs haalde naar 26,1 %. En van de drie grote prijzen was dit toch al de vrouwvriendelijkste.
Dan de auteurs. Er staan twee nieuwkomers op de shortlist: Alex Boogers en Thomas Verbogt. De meest geshortliste auteur in dit gezelschap is P.F Thomése. Voor hem is het de zesde keer. Met deze nominatie is hij ook voor alle drie de prijzen genomineerd. Hij is daarmee de 26e auteur in de geschiedenis van de Nederlandse literatuur.
Ook opvallend: drie genomineerde auteurs wonnen daadwerkelijk al eens een grote prijs. Dat zijn: P.F. Thomése (AKO 1991), Connie Palmen (AKO 1995) en Joke van Leeuwen (AKO 2013).

Zie ook de laatste updates over de statistiek van de:

Geen opmerkingen: