maandag 11 april 2016

Fintro Literatuurprijs 2016: voor het eerst meer vrouwen dan mannen genomineerd

De shortlist van de Fintro Literatuurprijs werd afgelopen woensdag al bekend gemaakt. Ik had nog geen tijd die te analyseren. Hierbij alsnog. Maar eerst de lijst:

Jij zegt het - Connie Palmen
Malva - Hagar Peeters
Muidhond - Inge Schilperoord
De onderwaterzwemmer - P.F. Thomése

Het meest opvallende is natuurlijk: meer vrouwen dan mannen genomineerd. Dat is in de geschiedenis van de drie grote literaire prijzen voor het boek van het jaar nog nooit gebeurd. Evenveel vrouwen, dát is acht keer gebeurd (3x AKO/ECI, 5x Libris). Maar meer vrouwen? Dat is de primeur van deze jury.
Opmerkelijk wel dat het uitgerekend bij de Vlaamse grote prijs gebeurd. Dat is juist de minst vrouwvriendelijke van de drie. Ook na dit jaar is het aantal vrouwelijke genomineerde nog altijd maar 13,9 % van het totaal.

P.F. Thomése is de meest gelauwerde auteur van de laatste vijf. Hij ontvangt zijn zevende nominatie. Enter staat op zes. Palmen en Schilperoord op drie. Peeters is de debutant op de lijst.
Thomése en Schilperoord hebben nu ook met dezelfde titel de shortlist gehaald van alle grote prijzen. Dat is vaker gebeurd (Stefan Brijs met De Engelenmaker, schiet me te binnen), maar volgens mij een primeur voor een debutant.
Enter is nu ook de meest genomineerde auteur die nog nooit een grote prijs won. Toen hij nog op vijf stond deelde hij die status met Oscar van den Boogaard, Patricia de Martelaere en Christiaan Weijts.
Maar hij kan de Fintro Literatuurprijs natuurlijk winnen op 5 juni. Dan vervalt deze titel.

Andersom zijn er overigens talrijke auteurs die slechts een keer in hun carrière zijn genomineerd en direct de hoofdprijs wonnen. Na een vluchtige blik op mijn databestand kom ik op:
Robert Anker (Libris 2002)
Bernard Dewulf (Libris 2010)
G.L. Durlacher (AKO 1994)
Louis Ferron (AKO 1990)
Herman Franke (AKO 1998)
Karel Glastra van Loon (AKO 1999)
Guido van Heulendonk (Gouden Uil 1996)
D. Hooijer (Libris 2008)
Alfred Kossmann (Libris 1996)
Hans Münsterman (AKO 2006)
Willem Jan Otten (Libris 2005)
David Pefko (Gouden Uil 2012)
Yves Petry (Libris 2011)
Brigitte Raskin (AKO 1989)
Marc Reugebrink (Gouden Uil 2008)


Tot Jij zegt het, dat ook al voor de Libris Literatuurprijs werd genomineerd, hoorde ook Connie Palmen (AKO 1995) heel lang tot dit gezelschap.

Zie ook:

Geen opmerkingen: