Hoe lang kun je het verleden blijven vergeten? Als je oud genoeg wordt, dringt het zich vroeg of laat aan je op, merkt Jonah Jacobson, bijna negentig jaar oud. ‘Blijf bewegen, oude man’, zegt de inwonende studente dagelijks tegen hem. Zo blijft hij fit. Maar op zijn leeftijd kan hij alleen bewegen richting het verleden.
Eenentwintig was de Joodse diamantslijper toen hij in 1942 uit Nederland naar Brazilië vluchtte en een nieuw leven opbouwde. Nooit wilde hij terug. Tot hij het overlijdensbericht kreeg van het enige familielid dat de Holocaust had overleefd. Hoewel te laat voor de begrafenis vertrekt hij toch naar Amsterdam.
In Hotel Linda geeft Arjan Visser met veel gevoel voor spanningsopbouw de herinneringen prijs van deze oude, stervende man. Stap voor stap onthult hij het drama van Jonah’s vlucht: het schot dat zijn prille maar grote liefde ernstig verwondde, afgevuurd door een gewetenloze vriend.
Eigenlijk is dat de werkelijke reden waarom Jonah naar Amsterdam vertrekt. Hij wil zijn jeugdliefde terugvinden die hij indertijd had verraden toen hij zijn vluchtplan doorzette in plaats van haar te helpen. Daarna heeft hij nooit meer van zich laten horen. Alleen anoniem durfde hij haar te steunen.
Veel heeft dit plot van Hotel Linda niet om het lijf. Je kunt zelfs vraagtekens zetten bij de geloofwaardigheid: de liefde was zó pril dat het onmogelijk een grote indruk bij Jonah kan hebben achtergelaten. Maar gelukkig maakt de vastberaden hand en de ingehouden toon van Visser veel goed. Als personage is Jonah volkomen geloofwaardig.
Daardoor heeft Visser eindelijk weer een roman geschreven die in de schaduw kan staan van zijn ijzersterke debuut De laatste dagen (2003)
(Eerder gepubliceerd in BOEK 4, 2012)
Arjan Visser - Hotel Linda (232 p.) - De Arbeiderspers, € 19,95, ISBN 978 90 295 8501 9
Geen opmerkingen:
Een reactie posten