Een bescheiden Boudewijn Büch-tentoonstelling dient een paar dagen als reclame voor een kunst- en antiekbeurs. Hopelijk komt er spoedig een volwaardige expositie.
Patrick M.A. Buch kan het mooi verwoorden. Een tentoonstelling met parafernalia van zijn broer Boudewijn Büch past uitstekend op de Oude Kunst- en Antiekbeurs in Delft – die hijzelf sinds drie jaar organiseert – omdat ‘[Boudewijn] een gedreven verzamelaar was en altijd op zoek naar onbekende dingen’, zegt hij in een persbericht. ‘De Antiekbeurs is bij uitstek de plek waar voor iedereen een stukje geschiedenis te koop is en daar zou Boudewijn van hebben genoten’.
De werkelijkheid is prozaïscher. De expositie, ingericht door het Letterkundig Museum, dient in de eerste plaats als lokkertje voor de beurs. Waarom zou de bescheiden tentoonstellingsruimte in Het Prinsenhof anders worden gedomineerd door de sponsor: een leverancier van vitrines die er een aantal nogal opdringerige reclamezuilen heeft neergezet? En waarom liggen de archiefstukken uit Boudewijn Buchs nalatenschap er anders zo stiefmoederlijk bij?
Er is van alles te zien. Reistassen en een grote stapel stadsplattegronden en landkaarten. Een muismat van het Vara TV magazine. Drie leesbrillen. Een poster van Boudewijn Büch met zijn idool Mick Jagger. Foto’s. Paspoorten vol visa en stempels. Maar iedere toelichting ontbreekt. Dat Büch beroemd werd door zijn reisprogramma op televisie, is kennis die je zelf mee moet nemen. Dat hij ook schrijver blijkt alleen uit een doos verouderde floppydiscs.
Hoogtepunt zijn de oude schooldiploma’s. In het schooljaar 1958-59 haalde Büch goede cijfers – niets lagers dan een 7 (op 10) – maar was hij niet minder dan negentig dagen (!) afwezig. ‘Boudewijn kan aan de teugels van de klas nog maar niet wennen’, schreef zijn leraar erbij. Ernaast liggen aan elkaar geplakte, nietszeggende brieven die klasgenoten aan de zieke Boudewijn hebben geschreven. Dat de schrijver die altijd heeft bewaard zegt veel over zijn onstilbare verzamelwoede.
Juist de vitrines met spullen uit Büchs jeugd doen verlangen naar een volwaardige tentoonstelling – bijvoorbeeld rond zijn tiende sterfdag op 23 november. De herinnering aan zijn aanstekelijke enthousiasme en intrigerende persoonlijkheid is zeker nog niet dood. Er komt ook een heruitgave van zijn grootste succes De kleine blonde dood (200.000 exemplaren verkocht) en een toneelbewerking in het seizoen 2013/2014. Dus waarom niet het hele Letterkundig Museum leegmaken voor deze schrijver?
Boudewijn Büch Expositie, t/m zondag 30 september te zien op de Oude Kunst- en Antiekbeurs, Het Prinsenhof, Sint Agathaplein 1, Delft.
(Eerder gepubliceerd op Knack.be, 27 sep 2012)
(Eerder gepubliceerd op Knack.be, 27 sep 2012)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten