De uitgeverijen Amstel (Stefan Brijs, Benno Barnard) en Contact (Dimitri Verhulst) fuseren. Daarbij gaan acht arbeidsplaatsen verloren.
De nieuwe uitgeverij gaat Atlas/Contact heten, zo maakten de uitgeverijen zojuist bekend. De fusie is nodig door de gedaalde omzet die volgens directeur Mizzi van der Pluijm niet conjunctureel maar blijvend van aard is. Atlas/Contact, onderdeel van het NDC/VBK-concern, brengt dan ook het aantal nieuwe uitgaven met circa dertig procent terug: van 360 tot 240 titels per jaar. Tegelijk investeert de uitgeverij in marketing en pr. Er komen meer marketiers, die bovendien meer tijd per titel kunnen besteden.
‘Door één sterke uitgeverij te creëren in plaats van zes kleinere en het roer op een aantal terreinen om te gooien, verwachten wij het antwoord te hebben op de uitdagingen waarvoor moderne uitgevers in de komende jaren staan,’ licht Van der Pluijm toe in het persbericht. ‘Wij zullen ervoor zorgen dat we de identiteit en kwaliteit waarborgen. Dankzij deze organisatieverandering creëren we een helder perspectief: Atlas/Contact wil de mooiste literaire uitgeverij van Nederland verder uitbouwen.’
Atlas/Contact werkt vanaf 1 januari aanstaande met drie fondslijnen: Amstel en Contact voor fictie en non-fictie, L.J. Veen voor klassiekers en Business Contact voor de zakelijke titels. Daarbij verdwijnen een aantal roemruchte namen zoals Augustus [waar in 2008 ook mijn boek Uitgeven in eigen beheer verscheen]. In 2001 ontstond deze fondslijn met veel tamtam toen Tilly Hermans met medeneming van tientallen auteurs opstapte bij J.M. Meulenhoff. Nu zal alleen nog bij bekende auteurs uit het fonds zoals Adriaan van Dis de naam in het binnenwerk staan.
De acht mensen op een totaal van 53 medewerkers die worden ontslagen of van wie het contract niet wordt verlengd, zijn voornamelijk werkzaam in ondersteunde functies zoals bureauredactie. De uitgevers blijven op hun post, zij het dat de hiërarchische verhoudingen veranderen. Zo worden Mizzi van der Pluijm voor oorspronkelijk Nederlandstalig fictie en Tom Harmsen voor vertaalde fictie de uitgevers van Atlas/Contact en wordt Tilly Hermans, weliswaar met de titel uitgever, redacteur onder hen.
De verschillende fondslijnen krijgen ieder een aparte medewerker voor marketing & sales en een aparte medewerker voor de vrije publiciteit. Zo wil Van der Pluijm laten zien dat ‘een uitgeverij ook in een dalende markt kan floreren’. De befaamde Emile Brugman, die vorig jaar afscheid nam, blijft bovendien als ‘publisher at large’ aan de uitgeverij verbonden.
De forse reorganisatie van Amstel en Contact is niet de eerste dit jaar in de literaire uitgeverij. De met name in Nederland sterk tegenvallende boekverkoop dwong WPG al eerder om uitgeverij De Arbeiderspers te ontmantelen. Non-fictietak Balans werd ondergebracht bij De Bezige Bij, De Arbeiderspers zelf fuseerde met de succesvolle thrilleruitgever A.W.Bruna. Naar verwachting zal het niet de enige maatregel zijn die de Vlaamse directeur Koen Clement van WPG neemt om het tij te keren.
Toch is er ook goed nieuws. Lannoo ontsloeg twee maanden geleden Sander Knol bij zijn Nederlandse dochterbedrijf De Boekerij Meulenhoff en draaide de reorganisatie terug die hij had ingezet. De vijf mensen die ontslag was aangezegd mochten toch blijven. En bij WPG België, waaronder Standaard Uitgeverij en Manteau vallen, verhuist De Bezige Bij Antwerpen begin volgend jaar naar een eigen pand op het Eilandje. Zo krijgt de literaire uitgeverij ruimte om te groeien.
(Gepubliceerd op Knack.be, 8 dec 2011)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten