De Vlaamse boekenmarkt eindigt 2011 met een lichte omzetgroei van 0,6 procent. De stijging is voornamelijk te danken aan de tv-koks en het onlinekanaal.
Dat blijkt uit cijfers van GfK Vlaanderen tot en met november van dit jaar. De bestverkochte genres zijn strips, kookboeken en thrillers. Vooral tv-koks hielden de markt gezond. Zonder de top 5 van 2011 zou de omzet 2,4 procent zijn gedaald – de vier bestverkochte boeken van dit jaar zijn allemaal van tv-koks: Jeroen Meus (Dagelijkse kost 1 en Dagelijkse kost 2, Van Halewyck), Piet Huysentruyt (SOS Piet 5, Lannoo) en Sofie Dumont (Goe Gebakken, Linkeroever). Deel 127 van De Kiekeboe-serie maakt de top vijf vol.
Het onlinekanaal steeg 111 procent (voor de verkoop van fysieke boeken). In 2010 was de stijging al 34 procent. In totaal is het marktaandeel van online nu 7 procent, aldus Cindy van Mulders van GfK Vlaanderen. ‘Proxis en Axur hebben na de fusie hun positie versterkt. Bol is klein maar groeiend. Naast de marketing van de marktpartijen en de publiciteit in de kranten stijgt het kanaal omdat Vlamingen meer en meer vertrouwd zijn geraakt online kopen. Ook voor games, speelgoed en huishoudartikelen stijgt online.’
Van de overige verkoopkanalen deden de ketenboekhandels, goed voor een marktaandeel van 71 procent, het nog redelijk: -2 procent. Zelfstandige boekhandels (marktaandeel 6 procent) verloren dit jaar 10 procent omzet. De supermarkten (marktaandeel 11 procent) daalden 4 procent en de entertainmentwinkels (marktaandeel 5 procent) gingen met 9 procent achteruit. De speelgoedwinkels wonnen marktaandeel dankzij hun investeringen in schapruimte voor boeken.
Het marktaandeel van e-boeken is verdubbeld van 0,3 procent naar 0,7 procent. De verkoop loopt via e-boek.org, Bol.com en schaduwsites van onder meer Fnac en een aantal zelfstandige boekhandels. Het aanbod is echter nog steeds gering.
Van de verschillende genres groeide non-fictie. Maar ook hier geldt: zonder tv-koks zou de omzet zijn gedaald. Strips bleven stabiel dankzij de aanhoudende populariteit van langlopende series als Suske & Wiske en Kiekeboe. En kinderboeken kende na de sterke opleving in 2009 en 2010 dankzij Geronimo Stilton een terugval. Fictie deed het evenmin best. Van Mulders: ‘Locale fictie als Pieter Aspe deed het wel goed, maar er ontbrak dit jaar een knaller als Stieg Larsson of Dan Brown.’
(Gepubliceerd op Boekblad.nl, 22 dec 2011)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten