donderdag 28 februari 2013

Carolina Trujillo, 'De terugkeer van Lupe García' (BOEK)


Een documentaire maken of wraak nemen

We zijn allemaal naar de kloten. De werkloze barman Gono verzucht het terloops. Maar het is niet zomaar loos zelfmedelijden. De documentairemaakster Lupe García beseft direct dat hij in alle eenvoud de kern van hun probleem verwoordt: we zijn allemaal naar de kloten...
We – dat zijn de kinderen van de Zuid-Amerikaanse revolutionairen uit de jaren zeventig, over wie Carolina Trujillo de meeslepende roman De terugkeer van Lupe García schreef. Hun ouders zaten in de gevangenis, raakten vermist of stuurden hen in ballingschap. Ze groeiden zonder hen op in een tijd van angst en terreur en moesten nog trots op hun strijdlust zijn ook. Het zijn de kinderen waar de Uruguayaans-Nederlandse schrijfster er zelf ook één van is.
In De terugkeer van Lupe García proberen Gono en Lupe met nog twee jeugdvrienden een documentaire te maken over de terreur van dertig jaar geleden. Dankzij haar ballingschap in Nederland heeft Lupe zich kunnen ontwikkelen tot een succesvolle journaliste. Maar de tegenwerking van de officiële instanties wordt haar te veel. Haar druggebruik neemt gevaarlijke vormen aan. En al gauw verliest ze de interesse in de film. Liever neemt ze wraak op de generaals van weleer.
Het is hier niet de plaats de gewelddadige ontknoping te verklappen. Hier past alleen maar een gemeende aansporing om De terugkeer van Lupe García te lezen. Trujillo, die voor haar debuut De bastaard van Mal Abrigo in 2002 werd bekroond met de Marten Toonder/Geertjan Lubberhuizenprijs, heeft, met veel vaart en gevoel voor detail, een bijzonder spannend, geloofwaardig verhaal geschreven dat ze met vaste hand naar een onvermijdelijke climax voert.
Ondanks de overvloedige hoeveelheden drugs en geweld waarmee Trujillo haar roman heeft gekruid, heb je na afloop het zeldzame gevoel: dit is geen fictie, dit is echt. De verloren generatie van Latijns-Amerika is echt naar de kloten.

Carolina Trujillo, De terugkeer van Lupe García, (Meulenhoff, 332 pag, 9789029083492, 19,95 euro).
(Eerder gepubliceerd in BOEK 5, 2009)

Geen opmerkingen: