The Read Shop in Den Ham opent per 1 juni een ijssalon in de
winkel. Met het filiaal van de Toscana-formule vult eigenaresse Anita Hekman
het gat dat het postkantoor en de ING-geldautomaat achterlaat.
‘Ik schrok eerst van het gat dat het postkantoor
achterlaat’, vertelt Hekman. ‘ De post krijgt een meter extra bij de balie,
zo’n twintig vierkante meter komt leeg. Eerst dacht ik: moet ik mijn
assortiment uitbreiden? Maar ga ik daar echt rendement uit halen? Toen vroeg ik
me af: waar is in Den Ham behoefte aan? Je kunt hier nergens lekker met een
ijsje zitten. Je kunt hier alleen softijs bij een cafetaria krijgen. En wij
zitten in het midden van het centrum, aan de mooie Brink, pal in de zon. Dat
moest het worden. Met een ijssalon doe ik de lokale bewoners en de toeristen
een plezier.’
De ijssalon wordt een aparte ruimte van dertig vierkante
meter met een eigen ingang en een terras voor de deur. Binnen is de IJssalon
van de winkel afgesloten door een bar van 1,30 meter hoog. ‘Zo kijken mensen
daar zitten en de winkel binnen kijken – wat hopelijk tot extra verkoop leidt,’
zegt Hekman. ‘Maar mensen, zeker kinderen, kunnen niet de zomaar doorlopen en
de spullen onder smeren.’
De ijssalon verkoopt twintig verschillende smaken Italiaans
schepijs en koffie. Hekman heeft hiervoor een franchise-contract getekend met
de Toscana-formule uit Emmen, van wie ze de producten betrekt. ‘Dat vind ik wel
zo prettig, dat er een grotere organisatie achter me staat, omdat ik zelf nog
niet zo goed weet hoe het gaat uitpakken. Net als ik het prettig vind dat ik
bij The Read Shop zit trouwens.’ De ijssalon wordt bemand door zes scholieren
en studenten. Omdat hij ook ’s avonds tot 21 uur en zondagmiddag open is, zal
Hekman buiten openingstijden van de boekhandel zelf ijs scheppen.
Om ruimte te maken voor de ijssalon heeft Hekman nog eens
kritisch gekeken naar haar assortiment. Postzegels en muntenalbums gaan eruit.
In plaats van tien soorten lijm gaat ze er zes verkopen. Maar vooral heeft ze
alles beter en nuttiger ingedeeld. ‘Het gaat met mij nog goed,’ zegt Hekman.
‘De index voor dit jaar tot nu toe is 102. Maar dat is wel te danken aan de
mix. Met boeken alleen red je het niet. Maar toch: je kunt hier nog vrij
parkeren, we zitten naast de C1000, mensen lopen makkelijk binnen en we pakken
nog veel in. Als je cadeautjes leuk inpakt, blijven mensen ervoor terug komen.’
Het ijsseizoen loopt tot midden oktober. Hekman verplaatst
dan de bar om de winkel te vergroten in het drukke seizoen. De ijssalon blijft
open om koffie te serveren. Maar helemaal zeker weet Hekman dat nog niet. ‘De
winter is me iets te ver vooruit denken nu. Ik focus op dit moment op de
ijssalon.’ Maar geconfronteerd met het feit dat boekhandel H. de Vries tijdens de Boekenweek chocolade verkocht, zegt ze: ‘Wie weet is dat een goed idee. Veel
ijssalons komen daar ook de winter mee door.’
(Eerder gepubliceerd op Boekblad.nl, 24 apr)
Zie ook:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten