woensdag 9 oktober 2013

Verklappen de gokkantoren weer wie de Nobelprijs krijgt? (Knack)


Haruki Murakami? Alice Munro? Morgen om 13 uur maakt de Zweedse Academie bekend wie de Nobelprijs voor literatuur krijgt. Als Jon Fosse of Svetlana Aleksejevitsj de prijs krijgt, hebben weer mensen met voorkennis geld ingezet op de winnaar.
Vanaf het eerste moment dat Ladbrokes weddenschappen noteerde op de Nobelprijswinnaar van dit jaar stond Murakami bovenaan. Van 3/1 toen is de Japanse bestsellerauteur gestegen naar 5/2. Ook de meeste andere auteurs in de bovenste regionen van dit lijstje stonden daar een maand geleden ook – al is de Canadese Alice Munro langzaam gestegen naar plaats twee. 
De enige verrassingen dit jaar zijn de Noorse auteur Jon Fosse en de Wit-Russische dichteres Svetlana Aleksejevitsj. Fosse steeg half september van 100/1 naar 14/1 – inmiddels zelfs 9/1. Aleksejevitsj dook vorige week opeens vanuit het niets op in de lijst – tot de derde plaats: 6/1. Ook opmerkelijk was, begin september, de tijdelijke stop op het inzetten op Ngugi wa Thiong’o. De Keniaan staat nu op 12/1 – gestegen van 20/1 gisterenmiddag.
Wat kun je hieruit afleiden? Achteraf misschien heel veel. Twee jaar geleden schoot de naam van uiteindelijke winnaar Tomas Tranströmer in de dagen voor de bekendmaking omhoog bij de wedkantoren. Hier waren duidelijk mensen met voorkennis bezig geld te verdienen. Maar tegenwoordig wordt er zo veel geld op de Nobelprijs ingezet, dat niet langer zeker is of gokken met kennis van zaken nog opvalt.
Het is best mogelijk dat het gokken of Fosse en Aleksejevitsj berust op het feit dat ze voor het eerst op de shortlist van vijf auteurs staan. Of lokale fans van Fosse hebben geld op hem gezet om zijn naam internationaal bekend te maken. Met succes: de geruchten over zijn stijging in de peilingen haalden wereldwijd de pers. En kunnen literatuurkenners de tijdelijk genegeerde Aleksejevitsj in gedachten hebben gekregen omdat haar zondag de Vredesprijs van het Duitse Boekhandel wordt uitgereikt.
Voor de Nederlandstalige kanshebbers bij Ladbrokes is ondertussen niets veranderd. Een maand geleden stonden CeesNooteboom en Leonard Nolens op 50/1 en Herman Koch op 100/1. Dat is nog steeds zo. Dat duidt erop dat er niet opvallend veel gokkers denken dat ons taalgebied dit jaar in de prijzen valt.
Gelukkig weet je het nooit zeker tot de secretaris van de Zweedse Academie in de perszaal verschijnt en de naam van de winnende auteur noemt. Op de site van het Nobelcomité [www.nobelprize.org] is het live te volgen.
(Eerder gepubliceerd op Knack.be)

Zie ook:

Geen opmerkingen: