zondag 20 oktober 2013

Zet nu al in op de Nobelprijswinnaar van 2014 (Knack)


Wint Haruki Murakami de belangrijkste literaire prijs ter wereld in 2014 wel? Een euro inleg nu kan u over twaalf maanden zes euro opleveren.

Het gokken op de Nobelprijswinnaar voor de literatuur legt Ladbrokes blijkbaar geen windeieren. Het wedkantoor stelt iedereen nu al in de gelegenheid een gokje te wagen op de laureaat van 2014. Zoals het bedrijf in een tweet liet weten: ‘De Nobelprijs is ons belangrijkste literair wed-evenement (samen met de Booker Prize), dus waarom niet het hele jaar een lijst voeren?’ 
Ter vergelijking: Ladbrokes opende het gokken op de Nobelprijswinnaar dit jaar op 3 september. Alice Munro stond toen op 5 in de lijst favorieten, met een quotering van 12/1.
Slechts 27 kandidaten voert Ladbrokes op. De Japanse sterauteur Murakami staat onverminderd op één, gevolgd door Assia Djebar (10/1), Svetlana Alexijevitsj (12/1), Peter Nadas (12/1), Joyce Carol Oates (14/1) en Adonis (16/1). Een gokje nu kan daarmee lucratiever zijn dan wachten op het laatste moment: alle quoteringen zijn gunstiger voor de gokker dan vlak voor de bekendmaking van de prijs dit jaar.
Een Nederlandstalige auteur die Ladbrokes als kanshebber ziet, is Cees Nooteboom. Zijn kansen worden met 50/1 net zo hoog ingeschat als die van Bob Dylan, Philip Roth, William Trevor en Salman Rusdhie – hoewel die in dezelfde taal schrijven als de winnaar van dit jaar en daarom minder kansrijk zijn.
Het opstellen van een lijst kandidaten lijkt prematuur. De instellingen en oud-winnaars die schrijvers mogen nomineren hebben nog tot 1 februari 2014 de tijd. Aan de andere kant is de lijst kanshebbers toch elk jaar hetzelfde. Murakami zal, als de Zweedse Academie geen uitspraken doet die op het tegendeel wijzen, begin oktober 2014 weer in de hele wereld als de onvermijdelijke winnaar worden gezien.
Ook duidt de opkomst van de – zeker in het Nederlandse taalgebied – tamelijk onbekende Alexijevitsj erop dat de Wit-Russische schrijfster waarschijnlijk op de shortlist van vijf auteurs stond. Het is niet ondenkbaar dat zij daar nu voor jaren opstaat – tot zij de prijs daadwerkelijk krijgt of uit de belangstelling wegzakt.
De complete lijst van Ladbrokes staat hier.
(Eerder gepubliceerd op Knack.be, 18 okt)

zie ook:

Geen opmerkingen: