woensdag 9 november 2011

Marktaandeel e-boeken in Nederland door meetfout te groot ingeschat (Boekblad)


Een bescheiden primeur - Is het marktaandeel van e-boeken in Nederland 1,3 procent? In werkelijkheid is het kleiner. GfK telt de verkopen in Nederland en Vlaanderen bij elkaar op. Dat bleek toen de Vlaamse brancheorganisatie Boek.be eigen e-boekcijfers wilde hebben.

GfK bepaalt – in opdracht van SMB - de verkoopcijfers van e-boeken door de verkopen via eBoekhuis en ePagine bij elkaar op te tellen. Maar deze partijen maken geen onderscheid – en kunnen dat technisch ook niet – tussen verkoop in Nederland en Vlaanderen. De cijfers voor de Nederlandse markt zijn daarmee tot nu toe stelselmatig te hoog weergegeven.
Mirjam Hemker van GfK en voorzitter Joop van Dalen van Dalen bevestigen de meetfout. ‘Dat is niet plezierig, ik schrok er ook van toen ik het hoorde’, zegt Van Dalen. Het is vooral vervelend dat een oplossing ingewikkeld is. eBoekhuis en ePagine geven de cijfers van uitgevers door. Zij kunnen enig inzicht hebben in de verdeling Nederland-Vlaanderen. Maar van klanten met alleen een e-mailadres van hotmail of gmail en een credit cardnummer, weten zij ook niet waar die vandaan komt.
Het probleem verhelpen staat natuurlijk ‘hoog op mijn verlanglijstje’, zegt Van Dalen. ‘Maar omdat het zo ingewikkeld is, schuiven we het nog eventjes voor ons uit. Binnenkort wil ik een paar grote uitgevers vragen om te gaan testen: hoe moeilijk is het voor hen om onderscheid naar land te maken.’
De vraag is nu: hoeveel van de gerapporteerde e-boekenverkopen zijn door Nederlandse consumenten gekocht? Tot en met augustus gaat het om een omzet van 4, 9 miljoen euro – al wordt dit bedrag nog naar beneden bijgesteld voor bundelverkopen en gratis downloads. Hemker schat dat ’90 tot 92 procent’ daarvan Nederlands is. Van Dalen houdt het op ’85 procent tot 90 procent’. Aangenomen dat het tien procent is, was de Nederlandse e-boekomzet 4,4 miljoen euro. Dat betekent dat het marktaandeel van e-boeken geen 1,3 procent, maar 1,15 procent is.
De schatting van de percentages is bovendien erg grof. Van Dalen redeneert als volgt: ePagine heeft een marktaandeel van 10 procent – dat is voor de helft of geheel Vlaams (ook Boek.be verkoopt op e-boek.org via ePagine). eBoekhuis heeft een marktaandeel van 90 procent – zo’n tien procent daarvan is Vlaams.
Boek.be zelf schat de e-boekenomzet overigens hoger dan in bovenstaand rekenvoorbeeld. Hoofd kenniscentrum Jef Maes komt op circa 90.000 verkochte e-boeken in de eerste tien maanden van dit jaar, goed voor een omzet van 1,2 miljoen euro. Hij baseert zich daarbij op de verkopen via e-boek.org en wat Bol.com hem vertelt wat zíj schatten dat de internetboekhandel aan digitale boeken in Vlaanderen verkoopt.

(Gepubliceerd in Boekblad, 8 nov 2011. Hier is het opgepikt.)

Geen opmerkingen: