De Turkse uitgever Ragip Zarakolu zit sinds vorige week vrijdag vast. De International Publishers Association (IPA) is een actie gestart om de winnaar van de Freedom to Publish prijs in 2008 weer vrij te krijgen.
Zarakolu werd samen met vijftig anderen opgepakt op verdenking van terrorisme en daarna 28 uur achter elkaar verhoord onder volgens zijn advocaat ‘marteling-achtige omstandigheden’. De 63-jarige oprichter/directeur van uitgeverij Belge in Istanbul zou lid zijn van de Unie van Koerdische Gemeenschappen (KCK), omdat hij in 2010 een speech gaf op een bijeenkomst van een indertijd legale partij die is verbonden van de KCK.
Organisaties als IPA en PEN hebben inmiddels Zarakolu’s onmiddellijke vrijlating geëist. ‘Hij is een onvermoeibare activist voor de rechten van mensen en minderheden’, zei voorzitter Bjørn Smith-Simonsen van IPA’s Freedom to Publish Committee. ‘Deze man verdient geen gevangenis, maar de Nobelprijs. En de rechtszaak begint waarschijnlijk pas over een jaar. Omdat Zarakolu’s gezondheid niet goed is, vrezen wij dat zijn toestand de condities in de gevangenis niet aan zal kunnen.’
Het is bepaald niet de eerste keer dat Zarakolu in de cel is beland. Sinds hij in de jaren zeventig politiek actief werd, zo vertelde hij drie jaar geleden aan Boekblad, is hij meer dan veertig keer vervolgd, tien keer veroordeeld, heeft hij in totaal zo’n twee jaar in de gevangenis gezeten en heeft hij meermaals een flinke boete moeten betalen. In maart van dit jaar moest hij nog een boete betalen voor publicatie van een boek over de KCK. Desalniettemin gaf Zarakolu nooit op: volgend jaar bestaat Belge 35 jaar.
Zarakolu was destijds in Nederland om de Freedom to Publish Award in ontvangst te nemen. Hij beschouwde de prijs als en ‘belangrijke steun voor Turkse uitgevers in hun strijd voor de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van drukpers.’ Maar tegelijk had hij nooit voor de prijs in aanmerking willen komen als Turkije een normaal democratisch land was. Zarakolu’s nieuwe arrestatie bewijst dat de prijs de autoriteiten er niet van hebben weerhouden hem te vervolgen.
Hier kan men een petitie ondertekenen ‘tegen willekeurige arrestaties in Turkije’ zoals die afgelopen vrijdag plaatsvonden.
(Gepubliceerd op Boekblad.nl, 3 november 2011)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten