Na een impuls van de Koninklijke Boekverkopersbond worden Nederlandse schrijversgraven hersteld. Dichter Albert Verwey was woensdag als eerste aan de beurt.
Een keurig opgepoetste steen, alsof hij gloednieuw is neergelegd, en toch verweerd: met opgevulde barsten en moeilijk leesbare letters. Zo ligt het gerestaureerde graf van Albert Verwey er tegenwoordig, 74 jaar na zijn dood, bij op de Algemene Begraafplaats in het duindorp Noordwijk. De drie brokstukken zijn aan elkaar gelijmd, het mos is van de naam van de dichter geschraapt. Het schoongespoten fragment uit ‘De gerichte wil’ is – met enige moeite – weer te lezen.
Tijdens een toepasselijk winderige herfstmiddag werd het herstelde graf, waar ook vrouw Kitty en dochter Martha liggen, gepresenteerd in het bijzijn van Verweys nabestaanden. Zijn kleinzoon Jacobus Verwey droeg het volledige ‘De gerichte wil’ voor, een gedicht waarin Verwey zich voorstelt hoe zijn dierbaren rond zijn graf staan. Journalist Onno Blom, die aan een boek werkt over 21 schrijversgraven, hield een lezing over Verwey. En alle aanwezigen legden een witte anjer op het graf.
Daarmee was het programma van de plechtige presentatie voller dan van de begrafenis op 11 maart 1937, vertelde Blom. De kist met het lichaam van Verwey werd van zijn woning Villa Nova, achthonderd meter verder, in de dooiende sneeuw naar de begraafplaats gebracht, waar het in stilte in het gat werd gelegd. Op verzoek van de weduwe waren er geen toespraken, alle aanwezige familie en kunstenaarsvrienden wierpen slechts een paar bloemen in het graf.
Lees verder op Knack.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten