dinsdag 3 maart 2015

Shortlists Gouden Boekenuil en Libris Literatuurprijs 2015: de statistieken

Een magere score. Van de onderstaande shortlist van de Libris heb ik er drie gelezen. Precies de helft dus. Bij de Gouden Boekenuil haal ik dat niet eens: 2 op 5. En dan wordt de score nog vertekend omdat ik Niña Weijers heb gelezen, de enige die nog kans maakt op beide prijzen. In totaal kom ik dus op 4 gelezen op 10 genomineerde boeken. Bijna alle andere genomineerden wil ik lezen, maar ja: ik wil zo veel lezen, ik vrees dat ik er pas aan toe kom als ik een excuus heb – een interview met de auteur, een rapport als lid van de Raad van Advies van het Nederlands Letterenfonds – om een boek daadwerkelijk ter hand te nemen. We zullen afwachten. Het scheelt dat we een aantal boeken inmiddels in huis hebben.

Dit is de shortlist van de Libris Literatuurprijs:
Adriaan van Dis, Ik kom terug (Atlas Contact),
Esther Gerritsen, Roxy (De Geus),
Kees ’t Hart, Teatro Olimpico (Querido),
Gustaaf Peek, Godin, held (Querido),
Peter Terrin, Monte Carlo (De Bezige Bij)

Dit is de shortlist van de Gouden Boekenuil:
Jeroen Brouwers, Het hout (Atlas Contact)
Joost de Vries, Vechtmemoires (Prometheus)
Mark Schaevers, Orgelman (De Bezige Bij)
Rob van Essen, Hier wonen ook mensen (Atlas Contact)

De meest gelauwerde auteur in dit gezelschap is Jeroen Brouwers. Hij haalt zijn negende nominatie binnen, waarvan de vijfde voor de Gouden Boekenuil. In beide gevallen geen records. Adriaan van Dis volgt: voor hem is het de zesde nominatie. Peter Terrin is nummer drie met vier nominaties (waarvan een door een jury waarin ik zat – en die hem vervolgens de prijs toekende) De debutanten zijn Gustaaf Peek, Mark Schaevers en Niña Weijers. Zij heeft meteen twee uitnodigen voor de feestelijke uitreikingen binnen.

Hoe doen de prijzen het in vergelijking met elkaar? Libris heeft twee vrouwelijke auteurs, de Gouden Boekenuil één. Dat past bij hun gemiddelde scores sinds de eerste editie. Dat is nu: 25 % voor Libris, 12 % voor de Gouden Boekenuil. (De AKO, nu ECI Literatuurprijs staat op 23,8 %)

Beide prijzen hebben dit jaar één Vlaming: respectievelijk Peter Terrin en Mark Schaevers. Daarmee komen hun gemiddelden nu op: 22 % voor de Libris prijs, 25,6 % voor de Gouden Boekenuil. (De AKO, nu ECI Literatuurprijs staat op 19,2 %).

Nog een opmerking detail: Joost de Vries won de Gouden Boekenuil vorig jaar voor zijn roman De republiek. Het zou een unicum zijn als hij de prijs twee jaar op rij wint – nu voor zijn essaybundel Vechtmemoires.

Zie ook:

Geen opmerkingen: