vrijdag 23 september 2016

ECI Literatuurprijs 2016: 22e nominaties Arnon Grunberg, dieptepunt voor Vlamingen, record voor vrouwen

En opnieuw staat Arnon Grunberg op de shortlist van een grote literaire prijs. Kijk maar naar de lijst die vorige week vrijdag bekend werd gemaakt:

Rivieren – Martin Michael Driessen
Moedervlekken – Arnon Grunberg
Goldberg – Bert Natter
Op de rok van het universum – Tonnus Oosterhoff
Jij zegt het – Connie Palmen
Zachte riten – Marja Pruis

Het is de twintigste keer dat Grunberg onder eigen naam meedingt naar de hoofdprijs. Zeven keer daarvan betrof het de shortlist van de AKO/ECI Literatuurprijs, vijf keer de Gouden Uil/Fintro Literatuurprijs en acht keer de Libris Literatuurprijs. Daarnaast stond zijn pseudoniem twee keer op een shortlist. Grunberg laat hiermee zijn naaste belagers ver achter zich. A.F.Th. van der Heijden, Tom Lanoye en Jeroen Brouwers komen ieder tot tien nominaties.
De laatste zes van de ECI Literatuurprijs 2016 telt daarnaast drie debutanten: Martin Michael Driessen, Bert Natter en Tonnus Oosterhoff. Voor Connie Palmen en Marja Pruis is het respectievelijk de vierde en de tweede keer. Wel heeft Palmen drie van de vier nominaties te danken aan hetzelfde boek: Jij zegt het, dat eerder dit jaar de Libris won. Wordt zij daarmee ook de eerste die twee prijzen met hetzelfde boek wint? Waarschijnlijk niet. Een jury moet wel heel erg overtuigd zijn van de kwaliteiten van het boek wil het het oordeel van een andere jury navolgen.
Opvallend is ook het ontbreken van Vlamingen op de shortlist. Nu is dat weliswaar vaker gebeurd. Maar: de keuze van de ECI-jury betekent dat geen enkele grote prijs een Vlaamse auteur in zijn laatste selectie had. Dát is nog nooit gebeurd.
Dat contrasteert met het aantal vrouwen op de lijst. De twee schrijfsters bij de laatste zes van de ECI maakt dat de drie jury's van de grote literaire prijzen in totaal 8 vrouwelijke auteurs nomineerden. Op 17 nominaties in totaal – dus bijna de helft. Zo veel was het nog nooit.
Zie ook de statistieken van de Fintro- (hier) en de Libris-shortlists (hier) van dit jaar.

Geen opmerkingen: