vrijdag 16 november 2012

Annelies Verbeke - 'Veronderstellingen' (BOEK)


Veronderstellingen vormen de mens

Wat weet je van andere mensen – zelfs als je je leven met hen deelt? Als Patsy in ‘Rigor mortis’ met Bart naar een feestje gaat van een vriend van hem, denkt ze hun verhouding te kennen. Bart sloot vriendschap toen hij zijn patiënt was. Hij maakt grappen over hem. Maar eenmaal bij hem thuis, blijkt Bart meer genegenheid voor hem te voelen dan Patsy had verwacht. Met heftige jaloezie als gevolg.
Patsy is een van de personages in Veronderstellingen, de nieuwe verhalenbundel van Annelies Verbeke, die op het verkeerde been wordt gezet door haar eigen aannames. In haar geval ondervindt ze daar schade van, maar het omgekeerde gebeurt net zo goed: Emmy vindt in ‘De vrouw met de baard’ eindelijk zelfrespect en vertrouwen als ze de veronderstelling loslaat dat ze zich om haar afwijking moet schamen.
De bundel heeft een mooie, want niet te nadrukkelijke thematische samenhang over de invloed van de hypothese waarmee iedereen zijn leven inkleurt. De samenhang wordt versterkt doordat hoofdpersonen uit het ene verhaal bijrollen krijgen in andere verhalen. De Bart van Patsy is dezelfde Bart die een relatie had met de verpleegster met de baard. Daardoor begrijp je zijn optreden in ‘Rigor mortis’ beter.
De meeste van de vijftien verhalen zetten je op een slimme manier aan het denken. Soms zou je alleen willen dat Verbeke haar onmiskenbare humor iets meer in toom houdt. Een directeur van een horecadecoratiebedrijf die Henny Verhasselt heet – dat is zo kolderiek dat het verhaal te veel een platte grap wordt. Of is dat alleen de veronderstelling over wat goede literatuur is waarmee ik een boek opensla?

Annelies VerbekeVeronderstellingen (192 p.) – De Geus, € 18,95, ISBN 978 90 445 2374 4
(Eerder gepubliceerd in BOEK 6, 2012)

Geen opmerkingen: