zaterdag 17 november 2012

Reviana blijven geliefder dan KousbroekianaBurgersdijk & Niermans in Leiden veilde deze week een deel van de bibliotheek van de twee jaar overleden stadsgenoot Rudy Kousbroek. Ik was erbij op de avond waarop kon worden geboden op de boeken in de categorieën Nederlandse en vertaalde literatuur. Als je één conclusie kunt trekken dan deze: er bestaan geen Kousbroek-verzamelaars.
Dat iets in het bezit is geweest van de essayist: het maakt het boek op geen enkele wijze begeerlijker. Dat een collega er een opdracht voor Kousbroek in heeft geschreven, zoals Doeschka Meijsing die bijna haar hele oeuvre, gesigneerd en wel, aan hem cadeau heeft gedaan: het zal wel. Kousbroek leest men hooguit – er is genoeg verkrijgbaar, nieuw en tweedehands – niemand dweept met hem.
De meeste belangstelling ging uit naar de tijdschriften en vroegste publicaties van de Vijftigers, waar Kousbroek nauw bij betrokken was. Een incomplete stapel exemplaren van Braak ging weg voor het dubbele van de richtprijs (600 euro). Maar: aan De Slegte, die meer Vijftigers-publicaties kocht. Die moeten hun uiteindelijke verzamelaar dus nog vinden.
Ook Reviana blijken onverminderd in trek. Begin jaren tachtig was Kousbroek een tijdje goed bevriend met Gerard Reve, vooral uit die periode bezat hij enkele zeldzame uitgaven met opdracht. Een eerste druk van Werther Nieland ‘voor Sarah [Hart] en Rudy’ die Reve blijkbaar nog had liggen, ging weg voor het dubbele van de richtprijs (180 euro).
Opvallend vond ik de minstens zo grote belangstelling voor Karel van het Reve. Drie essaybundels, waaronder het exemplaar van Uren met Henk Broekhuis waarin Kousbroek correcties noteerde, werden afgeslagen op 200 euro. De richtprijs was 80 euro. Voor een stapel van 21 boeken van en over Karel van het Reve had een bieder 140 euro over. Hiervoor was de vraagprijs 75 euro.

2 opmerkingen:

Rudy Schreijnders zei

Ik verzamel Kousbroek, maar concentreer me op boeken van hem in plaats van boeken aan hem. Desondanks op vier lots geboden, maar die gingen allemaal voo hogere prijzen weg. Geeft niet, ik werk noest door aan mijn proefschrift over het gedachtegoed van Rudy Kousbroek en zijn verwantschap met de humanistische traditie.

Maarten D. zei

Dan heb je vast ook geboden op de Karel van het Reve's uit Kousbroeks bibliotheek? Zeker het exemplaar met zijn correcties. Enfin, succes met het proefschrift.