Dertien Vlaamse boekhandels richten een Roze Plank in. Initiatiefnemers belangenvereniging Het Roze Huis en boekhandel/uitgeverij ’t Verschil hopen zo het homoseksuele en lesbische boek beter bij de doelgroep onder de aandacht te brengen.
De deelnemende boekhandels krijgen via distributeur EPO een basispakket van twintig titels uit het fonds van ’t Verschil. ‘Wij zijn een thema-uitgeverij, dus wij geven alle genres uit,’ zegt Johanna Pas. ‘We hebben romans, prentenboeken voor kleuters, thrillers, coming of age-romans. Heel divers. De bedoeling is dat de boekhandels dit aanbod naar eigen inzicht aanvullen. Omdat ze niet thuis zijn in de thematiek, lossen we dat op door de Facebookpagina die we gestart zijn, waarop we tips geven en hen attenderen op nieuwe titels.’ De boekhandels krijgen de boeken in consignatie en kunnen daarna tegen normale condities bijbestellen.
De Roze Plank is geen aparte display, maar een reguliere rubrieksaanduiding zoals geschiedenis, esoterie of jeugdboeken. Dat is voldoende om de doelgroep te attenderen op de boeken met homo’s en lesbiennes in de hoofdrol die anders moeilijk te vinden zijn in het totale aanbod. ‘Of ze durven er niet naar te vragen. Of ze durven het wel, maar dan weten ze de weg vaak wel te vinden naar gespecialiseerde winkels zoals de onze in Antwerpen,’ zegt Pas.
De Roze Plank moet ook tegenwicht bieden aan de trend die Pas waarneemt dat algemene uitgevers ‘vaker en vaker vager werden over de inhoud van holebi-boeken op de flaptekst’, zegt ze. ‘Daarom zijn wij acht jaar geleden zelf een uitgeverij gestart. Inmiddels vind ik onze boeken kwalitatief goed genoeg om zich te meten met andere boeken, maar ze worden vaak niet bijbesteld. Ze liggen wel in de boekhandel – in Vlaanderen; in Nederland hebben wij geen verdeling – maar raken verloren in het aanbod en bereiken zo niet de mensen voor wie ze gemaakt zijn.’
EPO heeft 39 zelfstandige algemene boekhandels gemaild en een deel daarna gebeld. De meeste winkels deden mee. Dat zijn Het Voorwoord (Heist-op-den-Berg), waar de Roze Plank op 23 juni officieel wordt gelanceerd, De Zondvloed (Mechelen / Roeselaere), De Groene Waterman (Antwerpen), Station Berlaar (Berlaar), Books & Co (Geel), Passa Porta (Brussel), Malpertuis (Genk), Letters & Co (Deinze), Corman (Oostende), Theoria (Kortrijk), De Reyghere (Brugge) en Beatrijs (Oudenaarde). Ketens zijn buiten beschouwing gelaten omdat ’t Verschil anders te veel boeken in één keer moet uitzetten.
Slechts twee boekverkopers reageerden volgens Tim Vermast van EPO negatief. Een daarvan is Bart van Aken van Het Paard van Troje (Gent) die dat ook op de Facebookpagina van de winkel liet weten: De Roze Plank zou mensen in hokjes stoppen. Hij verwierf daar in de Vlaamse pers veel aandacht mee, tot treurnis van Pas. ‘Wij zijn dit project begonnen vanuit een positieve houding. Het is jammer dat wij ons nu moeten verdedigen. Vooral in kleine steden is homoseksualiteit nog altijd een taboe. Daarom vind ik het ook knap en moedig dat boekwinkels in plaatsen als Kortrijk en Genk hier aan mee doen.’
In Nederland is onlangs op initiatief van het Internationaal Homo/Lesbisch Informatiecentrum en Archief (IHLIA) een vergelijkbare Roze Kast gelanceerd voor bibliotheken. In april werd de eerste gepresenteerd in de centrale vestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam.
(Eerder gepubliceerd op Boekblad.nl, 13 mei 2012)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten