donderdag 21 november 2013

Jonathan Coe - 'Expo 58' (BOEK)


Koude oorlog, spionage en James Bond

Hoeveel mensen zitten gevangen in hun dagelijks leven? Thomas Foley is er in ieder geval één. Een verkeerd huwelijk. Een saaie baan. En een rijtjeshuis in een Londense buitenwijk. Van zijn schepper Jonathan Coe krijgt de eind-twintiger de kans om hieraan te ontsnappen, als hij wordt uitgezonden om de Britse pub op het terrein van de Expo 58 in Brussel in de gaten te houden. In die snelkookpan, waarin jonge mensen uit tientallen landen plus aantrekkelijke Belgische hostesses maandenlang verblijven, is de sleur heel ver uit zijn gedachten. Durft Thomas zijn kans te pakken?
Wie het antwoord op deze vraag wil weten: lees Expo 58. Maar de onderliggende thematiek is niet de voornaamste aantrekkingskracht van deze roman. Het nieuwe, luchtige boek van de inventieve Britse plotbouwer Jonathan Coe is vooral zo fijn om te lezen omdat hij de sfeer van die tijd zo goed weet te pakken. Het is het tijdperk, bijna vijftien jaar na oorlog, van een hernieuwd geloof in de maakbaarheid van een betere wereld, dankzij de duizelingwekkende mogelijkheden van de atoomkracht, gesymboliseerd door het Atomium dat voor deze wereldtentoonstelling is gebouwd. Maar ook de tijd van de koude oorlog, spionage en James Bond. Al deze elementen heeft Coe verwerkt in zijn verhaal, waarin Thomas een onwetende pion blijkt te zijn in een luchtig, doortimmerd plot van intelligence en counter intelligence.
Coe vergeet daarbij de absurde, in zijn ogen typische Belgische humor niet. Dat blijkt het best uit Wayne en meneer Radford, de twee opdrachtgevers van Thomas: van hun klungelige gedrag tot hun manier van praten doen ze in alles denken aan de legendarische speurders Jansen en Janssen (uit Kuifje).

Jonathan CoeExpo 58 (320 p.), oorspronkelijke titel Expo 58, vertaling: Luud Dorresteijn en Otto Biersma – De Bezige Bij, € 18,95.
(Eerder verschenen in BOEK 6, 2013)

Geen opmerkingen: