zaterdag 12 mei 2012

Verhalenbundels van Sander Kollaard en Gilles van der Loo (BOEK)


Twee debutanten die, begeleid door radiospotjes, tegelijkertijd een verhalenbundel publiceren. Als uitgever moet je een stunt bedenken om korte verhalen op de markt te brengen, zoals uitgeverij Van Oorschot heeft gedaan, anders is er helemaal geen belangstelling voor. Dan dringt de gedachte zich op dat tenminste een van de twee schrijvers er met de haren is bijgesleept om de marketingactie te kunnen uitvoeren. In het geval van Sander Kollaard en Gilles van der Loo geldt dat echter niet.
Kollaard valt op door zijn meanderende, mijmerende zinnen. In ieder verhaal probeert hij – tevergeefs – met precieze beschrijvingen de ongrijpbare emoties van zijn alter ego Erik van Duijn op de staart te trappen. Vaak geeft dat een mooi melancholiek effect. Het best lukt dat in ‘En Dassajev verbijsterd achterliet’. Wat aanvankelijk een heldere analyse lijkt te zijn van de magische goal van Marco van Basten in de finale van het EK 1988 mondt onverwacht uit in een ontroerende bespiegeling over troost. Wat biedt meer troost: het geloof of het geluk van het alledaagse?
Van der Loo schuwt juist het opzichtig autobiografische, en veel meer dan op sfeer en emotie mikt hij op plot. In zijn verhalen schetst hij personages van wie je gaandeweg weet wat hen drijft (‘Redención’), hoe hun onderlinge verhouding is (‘Palermo’) of wat hen overkomen is (‘De plantage’). De ontknoping is zelden verrassend, maar Van der Loo weet in de beste verhalen, even verzorgd geschreven als die van Kollaard, precies zo weinig te vertellen dat er als lezer nog iets te raden over blijft.
Welke van de twee de beste is, is eigenlijk niet te zeggen. Dat is een kwestie van smaak: van wat voor proza hou je het meest? Maar dat Van Oorschot ze allebei heeft uitgegeven, is volkomen terecht.

Sander Kollaard - Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde (166 p.) - Van Oorschot, € 17,50, ISBN 978 90 282 4189 3
Gilles van der Loo - Hier sneeuwt het nooit (216 p.) - Van Oorschot, € 17,50, ISBN 978 90 282 4187 9

(Eerder gepubliceerd in BOEK 4, 2012)

Geen opmerkingen: