zaterdag 12 oktober 2013

Athenaeum­–Polak & Van Gennep stopt met veel klassiekerseries (Boekblad)


Athenaeum­–Polak & Van Gennep stopt met de meeste klassiekerseries in de huidige vorm. Alleen de Perpetua-reeks blijft de uitgeverij onverkort voeren.

Dat zegt uitgever Frits van der Meij in Boekblad Magazine van deze maand. Het gaat om de Gouden Reeks (luxe uitgaven), Grote Belletrie (vertaalde literatuur uit alle eeuwen), Baskerville reeks (Griekse en Romeinse klassieken) en Salamander (goedkope gebonden uitgaven).
Het onverkort verlengen van deze series heeft geen zin bij gebrek aan belangstelling van de boekhandel, analyseert Van der Meij, die steeds kritischer inkopen. Zij prefereren one shots die veel aandacht trekken boven series met een uniform uiterlijk. ‘Van de Gouden Reeks zei men in het begin: nieuw, leuk. Maar na een tijd is de rek eruit. Daarom gaan we ook door met de Perpetua: die is nog wel goed zichtbaar in de boekhandel.’
Dat de uitgeverij stopt met de Baskerville en Grote Belletrie wil niet zeggen dat het dat die categorie boeken niet meer uitgeeft. Alleen: niet meer in het weliswaar mooie, maar wat saaie korset waarin vertaalde literatuur en klassieken uit de oudheid werden geperst. De boeken krijgen een sterke individuele uitstraling.
Bovendien wil Athenaeum-Polak & Van Gennep de titels verrijken. De Gallische oorlog van Ceasar is dan niet meer sec de tekst, die gemakkelijk in talrijke vertalingen te vinden is. Het wordt een uitgave die verdieping biedt, legt Van der Meij uit: met kaarten, archeologisch illustratiemateriaal, extra teksten die Ceasars propagandaverhaal in historisch perspectief plaatst.
(Eerder gepubliceerd op Boekblad.nl, 9 okt. Meer over het uitgeven van klassieken later dit jaar op dit weblog.)

Geen opmerkingen: