zaterdag 16 mei 2015

Uitgeverij Mozaïek profiteert mee van Hawkins-hype (Boekblad)

Ook uitgeverij Mozaïek profiteert van het succes van Paula Hawkins. Het bijna gelijkgetitelde 'Het meisje van de trein' van Irma Joubert uit 2011 was deze week opeens uitverkocht. Ook staat het in de top 100 van Bol.com.

Toen acquirerend redacteur Corinne Vuijk vanochtend terugkwam van vakantie constateerde ze: de totale voorraad weg. 'Het boek verscheen in februari 2011. Kende groot succes: we zitten op 26.000 verkochte exemplaren. De verkoop van het e-boek tel ik nog niet eens mee. Inmiddels verkopen we twintig tot dertig exemplaren per maand. Nu was dat aantal al in ruim tien dagen bereikt. Ik heb nu de 11e druk besteld, van opnieuw 2.000 exemplaren.'
Dat klinkt als een minimale opleving van de 468 pagina's tellende roman over een overlevende van de Holocaust die in Zuid-Afrika beland. Maar de belangstelling was blijkbaar groot genoeg dat dit boek in de top 100 van Bol.com belandde. Tamelijk hoog zelfs: op dit moment op 17 (alleen Nederlandstalige papieren boeken). Wellicht tellen ook bestellingen in afwachting van de herdruk mee.
De verklaring van het succes ligt voor de hand. Duizenden mensen zijn opeens geïnteresseerd in een thriller van een nog onbekende auteur. Zij zoeken op een boek met 'meisje' en 'trein' in de titel en komen dan uit op Het meisje van de trein van de Zuid-Afrikaanse Irma Joubert – in plaats van Het meisje in de trein. Nog niet vertrouwd met het omslagbeeld bestellen ze het verkeerde boek. Ook is het mogelijk dat mensen door de publiciteit rond Hawkins eraan worden herinnerd dat ze Joubert nog wilde lezen.
Het debuut van Joubert verscheen oorspronkelijk in 2007 in het Afrikaans onder de titel Tussen stasies. Vuijk: 'Het grappige is dat het in Amerika voor juni stond gepland onder de titel The Girl From the Train. Hawkins is 'on the train'. De uitgeverij werd ook daar verrast door het succes, maar heeft besloten de titel te behouden. De marketing was al op streek.'
Joubert is een belangrijke auteur voor Mozaïek, een imprint van uitgeverij Boekencentrum. In vier jaar tijd verschenen zes titels die allen regelmatig worden herdrukt. Mede daardoor verzocht Joubert de uitgeverij om de vertaalrechten wereldwijd te verkopen. Behalve in Amerika komt haar debuut ook uit in het Duits. Komend najaar komt haar zevende boek uit. Een bezoek van Joubert tijdens de Week van de Afrikaanse roman in het najaar was een groot succes.
De thriller van Paula Hawkins kwam vandaag binnen op 9 in de Bestseller. Maandag werd de derde druk uitgeleverd, vrijdag volgt de vierde druk. Daarmee zijn 56.000 exemplaren van het boek in druk.
(Eerder gepubliceerd op Boekblad.nl, 13 mei)

Zie ook:

Geen opmerkingen: