zondag 16 augustus 2015

Nieuw ontdekte Tolkien, 'The Story of Kullervo', verschijnt volgend jaar bij Boekerij (Boekblad)

En weer verschijnt er nieuw werk van Tolkien. 'The Story of Kullervo' komt op 27 augustus uit in het Engels. Een Nederlandse vertaling volgt in de zomer van 2016, kondigt zijn uitgever Rienk Tychon van Boekerij aan.

J.R.R. Tolkien schreef het onvoltooid gebleven The Story of Kullervo in 1915 op 23-jarige leeftijd, toen hij nog studeerde in Oxford. Het verhaal is gebaseerd op het Finse nationale epos Kalevala, maar, benadrukt Tychon: het is geen hervertelling zoals bijvoorbeeld het in 2013 verschenen Arthurs val over koning Arthur. 'Het is daarmee Tolkiens eerste poging tot het vertellen van een eigen verhaal'.
The Story of Kullervo, dat ook vooruitwijst naar Tolkiens roman De Silmarillion, gaat over een jonge man die wordt verkocht als slaaf, onbewust zijn zus verleidt en daarna zelfmoord pleegt. 'Het is een stuk donkerder dan zijn andere werk', karakteriseert Tychon het werk.
De Engelse uitgave die over twee weken bij HarperCollins verschijnt, telt 192 pagina's. Zo lang is de originele tekst zeker niet. De uitgeverij vult Tolkiens verhaal aan met aantekeningen, eerdere versies en collegeteksten van de auteur over de Kalevala. Ook bevat het boek commentaar van bezorger Verlyn Flieger, die The Story of Kullervo overigens eerder uitgaf in een wetenschappelijke editie.
Het nieuwe boek is bepaald niet de eerste postume uitgave van Tolkien. Sterker: het aantal titels na diens dood in 1973 is verschenen overtreft het oeuvre dat bij leven uitkwam met gemak. 'Elke keer denk ik dat het op is en word ik weer verrast door iets nieuws', zegt Tychon. 'Wij krijgen ook geen planning voor de komende vijf jaar of iets dergelijks van de uitgeverij.'
Er is in Nederland zeker een markt voor alle postume uitgaven die Boekerij trouw brengt, inclusief bijvoorbeeld Tolkiens vertaling van het Middelengelse epos Beowulf. 'Het gaat niet om de aantallen van de hoofdwerken De Hobbit en In de ban van de ring, die echte longsellers zijn, maar het is zeker de moeite waard. De vertaling van deze nieuwe uitgave zal bij ons uitkomen in een oplage in de orde van 6.000 exemplaren.'
De verkoop van de hoofdwerken kregen de afgelopen jaren een enorme boost door de verfilmingen van Peter Jackson. De laatste daarvan kwam in 2014 in de bioscoop. Maar Boekerij blijft het werk van Tolkien ook zelf steeds opnieuw onder de aandacht brengen. Zo kondigt het in de najaarsaanbieding voor oktober cadeau-edities aan van De Hobbit, Boer Gilles van Ham en De avonturen van Tom Bombadil.
'Het zijn prachtige kleine uitgaven', zegt Tychon. 'Met stofomslag en full colour schutbladen, voor een mooi prijsje [van 17,50 euro] en voorzien van allemaal extra materiaal, zoals verklarende teksten. De Hobbit verschijnt met illustraties van Tolkien zelf, de andere twee met tekeningen van Pauline Baynes met wie Tolkien de jaren vijftig zelf nog heeft gewerkt.'
(Eerder gepubliceerd op Boekblad.nl, 13 aug)

Zie ook:

Geen opmerkingen: