dinsdag 30 september 2014

AKO Literatuurprijs 2014 Toplijst: de statistieken

De media hebben steeds meer oog voor de statistieken van de shortlist van de AKO Literatuurprijs. Dankzij NRC Handelsblad weten we dat dit jaar de gemiddelde leeftijd van de genomineerde auteurs hoger is dan ooit: maar liefst 65 jaar. Interessant. Al ogen dat soort beweringen in een serieuze krant opeens triviaal, anders dan wanneer ik zelf wat gegevens op een rij zet op een verder weinig gelezen blog. Kennelijk vind ik dat toch de meest geëigende plek voor trivialiteiten. Enfin, hierbij enkele gegevens – mede omdat de krant fouten heeft gemaakt.

Voor het overzicht eerst de Toplijst:

Zeer helder licht - Wessel te Gussinklo
De bijbel voor ongelovigen (deel 2) - Guus Kuijer
Oorlog en terpentijn - Stefan Hertmans
Gelukkige slaven - Tom Lanoye
Voor jou - K. Schippers
Stikvallei - Frank Westerman

* 'Twee Vlamingen op AKO-shortlist', of iets dergelijks, schreven de Vlaamse media, die traditiegetrouw nergens anders op letten. Vlaanderen heeft maar twee keer beter gescoord. In 2006 en 2010 stonden drie Vlaamse schrijvers bij de laatste zes. Vier keer eerder waren het er twee. Het record is nog altijd in handen van de Librisprijs: de jury van die prijs zette in 2010 vier Vlamingen bij de laatste zes.

* 'Geen vrouwen op AKO-shortlist', of iets dergelijks, stond er op Teletekst. Maar bijzonder is dat niet. Het is de 7e keer in 27 edities. (NRC Handelsblad schreef: 5x sinds 1991 - dat moet zijn: 6x)

* Een debutant op de shortlist van een van de drie grote prijzen. Dat is – voor zijn jeugdboeken al zeer veel onderscheiden – Guus Kuijer, met het tweede deel van zijn 'Bijbel voor ongelovigen'. Voor Lanoye is het de 10e keer, voor Westerman de 8e keer, voor Hertmans de 6e keer en voor K. Schippers en Te Gussinklo de 3e keer. Daarmee zijn deze auteurs, na bekendmaking van deze lijst, gemiddeld 5,17 keer genomineerd. Dat moet ook een record zijn.

* Westerman staat voor de 5e keer op de Toplijst van de AKO. Dat is géén record. Arnon Grunberg stond daar al zeven keer, inclusief een keer onder zijn pseudoniem Marek van der Jagt.

* Tot slot: mijn persoonlijke favoriet is Stikvallei van Frank Westerman. Dat vond ik echt een schitterend boek. Wel zeg ik er meteen bij dat ik Kuijer en Te Gussinklo niet heb gelezen. Misschien vind ik die nog schitterender als het er ooit van komt deze boeken te lezen.

Zie ook:
- Nederlandse en Vlaamse jury's hebben dezelfde smaak
- Libris Literatuurprijs 2014: de statistiek
- Gouden Boekenuil 2014: de statistiek


Geen opmerkingen: