zaterdag 19 juli 2014

Michiel Stenvert biedt uitgeefrechten van Bob Evers te koop aan (Boekblad)

Michiel Stenvert biedt de uitgeefrechten van deel 1 tot en met deel 32 van de Bob Evers-serie te koop aan voor 2500 euro per deel (exclusief btw).
UPDATE December 2014: Dutch Media heeft de rechten gekocht. De uitgeverij brengt de boeken opnieuw uit – als boek en als e-boek 

Dat meldt de Bob Evers nieuwsbrief. Roger Schenk, auteur van het bericht, roept de fans tegelijk op 80.000 euro te verzamelen en een stichting op te richten, die de auteursrechten kan overnemen. Dat leidde tot nu toe tot één reactie. Het pakket bevat de auteursrechten, gebruiksrechten en beeldrechten. M. Stenvert & Zoon Beheer BV behoudt het merkrecht en de filmrechten op de eerste 32 delen van de serie van Willy van der Heijde. Er zou zich ook een uitgeverij hebben gemeld voor de eerste drie delen.
Stenvert verkreeg de rechten toen Weton-Wesgram, eigenaar van uitgeverij De Eekhoorn, in januari 2012 failliet ging. Een herstart van de uitgeverij lijkt op niets te zijn uitgelopen – de site is nog wel in de lucht, maar bevat uitsluitend niet-ingevulde templates. En omdat Stenvert volgens de nieuwsbrief 'een dagje ouder' wordt, besloot hij de rechten te verkopen. 'De boel dood laten bloeden is ten opzichte van de echte Bob Evers-liefhebbers niet gepast,' zei hij.
De delen vanaf deel 33 blijven buiten de deal, omdat de rechten daarvan berusten bij Stenvert én Peter de Zwaan. De Zwaan schreef sinds het overlijden van Van der Heijde in 1985 deze boeken – eerst een aantal op basis van niet voltooide manuscripten in de nalatenschap, maar sinds deel 37 op basis van een eigen scenario. Sinds deel 51verschijnen de boeken zelfs bij De Zwaans eigen uitgeverij: De zwarte Zwaan.
De Zwaan laat per mail weten geen interesse te hebben in de aangeboden rechten. 'De rechten van de delen die ik heb geschreven berusten bij mij en daar heb ik meer dan genoeg aan. Deel 51, Clandestiene streken op een cruiseschip, is vrijwel uitverkocht. Deel 52, Prijsschieten op een premiejager, is onlangs herdrukt. Deel 53, Glorierijke missers in La Gloria, is eind april verschenen en zal in de loop van het jaar wel herdrukt gaan worden. Volgend voorjaar komt deel 54 uit: Dollemansrit met een Mighty Mite.'
De Zwaan hanteert een vaste verkoopstrategie. 'Eerst verkopen we een nieuw deel via ons huisadres, daarna gaan we naar Bol.com en anderhalve maand later naar CB. Deel 53 is sinds enkele weken via Bol te verkrijgen, volgend maand gaan we naar CB. We hebben voor deze volgorde gekozen omdat we, na het aanschrijven van de inkopers van de boekenketens, niet een reactie hebben gehad. De boekverkopers komen nu een voor een, klagend over de inkopers. Dat is wel erg leuk.'
Volgens de nieuwsbrief is de marktwaarde van Glorierijke missers in La Gloria 2820 euro (exclusief btw). Het bod van Stenvert is daarom 'uiterst aantrekkelijk'. Immers: 'De delen ervoor hebben, mede dankzij een hogere oplage en betere reclame, een aanzienlijk hogere marktwaarde.' Bovendien zijn er nog geen legale digitale Bob Evers-boeken, wat extra exploitatiemogelijkheden biedt.
(Eerder gepubliceerd op Boekblad.nl, 15 jul)

Geen opmerkingen: