zondag 11 oktober 2015

Waarom boeken kopen als je ze gratis kan krijgen?

Tien tegen een dat iedereen die je deze vraag voorlegt denkt aan illegale digitale kopieën, die je overal kunt downloaden als je een beetje moeite doet ze te vinden. Of die je bij duizenden tegelijk van de USB-sticks af kunt halen die naar het schijnt door lezers onderling worden doorgegeven. (Ik heb ze nog nooit gezien.)
Maar e-boeken bedoel ik niet. Ik heb het over papieren boeken. En dan ook niet die je via de bibliotheek kunt lenen. Lidmaatschap van de bibliotheek kost al gauw een paar tientjes per jaar. Ik bedoel volledig gratis papieren boeken, die je mag houden.
Die vind je in toenemende mate in Minibiebs. Sinds deze Amerikaanse uitvinding in 2013 naar Nederland overwaaide zie je steeds meer: kleine kastjes met glazen deurtjes die particulieren kant en klaar voor maximaal 220 euro kunnen bestellen. Of in een middagje zelf hebben gebouwd.
InLeiden staan er inmiddels een stuk of dertig. Een handjevol in de buurt heb ik meer dan eens bezocht. Om er boeken in te stoppen voornamelijk, maar ook wel eens om iets mee te nemen. Het aanbod is helemaal niet zo slecht.
Daarnaast zijn er allerlei leesbevorderende initiatieven die op een of andere manier boeken onder de mensen verspreiden. In Leiden gebeurt dat sinds 2012 via De Boekenzolder. Dit project...

wil een bijdrage leveren aan de leesbevordering, aan de strijd tegen analfabetisme, de ´boekloosheid´ en de vernietiging van boeken. Op deze wijze stellen we juist mensen met een kleine beurs in staat boeken te blijven of te gaan lezen. Daarnaast wil de Boekenzolder mensen de gelegenheid geven elkaar te ontmoeten rondom ´boeken´ in de breedste zin des woords.

Kort geleden was de officiële heropening op een nieuwe locatie op een bedrijventerrein. Toen was ik er voor het eerst. Het aanbod viel me allerminst tegen. Ik vond er onder andere een biografie van C.B. Vaandrager en het befaamde 84, Charing Cross Road van Helene Hanff.
Als ik wil kan ik, zelfs met mijn leestempo, met minibiebs en Boekenzolder jaren en jaren vooruit. Ik heb een brede belangstelling: er is altijd wel iets te vinden wat mijn interesse heeft.
Dus waarom nog boeken kopen? De allernieuwste boeken. Deel zes van de Knausgard-cyclus of de Geert van Oorschot-biografie, om twee te verschijnen boeken van dit najaar te noemen. Er bestaan nu eenmaal boeken waarvan je niet wilt wachten op het moment dat je ze toevallig in handen krijgt.

Geen opmerkingen: