donderdag 3 december 2015

Gouden Ganzenveer 2016 voor Xandra Schutte

Dat heeft Gerdi Verbeet, voorzitter van de Academie De Gouden Ganzenveer, zojuist bekend gemaakt in het tv-programma Opium. Schutte is sinds 2008 hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer, maar publiceert ook essays in andere media. Over literatuur, kunst, feminisme en tal van sociologische thema's. Ook is ze vaste gast in het radioprogramma OBA Live en is ze als gastdocent verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze het college journalistiek & kritiek verzorgt.
'Door de combinatie van schrijftalent, creativiteit, eigenzinnigheid en kwaliteitsbesef met het vermogen tot faciliteren en stimuleren van jongere generaties, levert Schutte in verschillende hoedanigheden een gezaghebbende bijdrage aan de Nederlandstalige cultuur,' motiveert de Academie in het persbericht haar keuze. 'Zij wist De Groene Amsterdammer om te vormen tot een breed en bloeiend platform voor serieuze essayistiek en journalistiek en tot broedplaats voor jong journalistiek talent.'
Schutte krijgt de prijs uitgereikt op 21 april 2016. Een weerslag van de bijeenkomst in hotel The Grand in Amsterdam wordt vastgelegd in een speciale uitgave – door mij, inmiddels voor de elfde keer.

Zie ook enkele portretten van eerdere winnaars van de Gouden Ganzenveer: David van Reybrouck,Ramsey NasrAnnejet van der Zijl en Joost Zwagerman.

Geen opmerkingen: