donderdag 24 december 2015

Verkiezing Belangrijkste Boek van Nederland in samenwerking met DWDD (Boekblad)

Minister Jet Bussemaker van OCW geeft op 4 januari in Amstelveen het startschot van het Jaar van het Boek. De verkiezing van het Belangrijkste Boek van Nederland wordt georganiseerd in samenwerking met De Wereld Draait Door en de regionale kranten van de Persgroep.

De opening vindt plaats in de bibliotheek van Amstelveen, waar ook boekhandel Venstra is gevestigd. Naast een toespraak van minister Bussemaker, die exact om 16 uur het Jaar van het Boek opent, vertelt voorzitter Eppo van Nispen van de Stichting Jaar van het Boek wat er in 2016 allemaal wordt georganiseerd en houdt Nico Dijkshoorn een ode aan het boek. Meteen daarna treedt de publiciteitsmachine in werking. Zo ontvangen boekhandels en bibliotheken kort daarna pos-materiaal.
De verkiezing van Belangrijkste Boek van Nederland begint in april. Dan wordt de shortlist van honderd titels, verdeeld over tien categorieën (fictie en non-fictie), gepresenteerd waarop het publiek kan stemmen. Net als bij de NS Publieksprijs kan iedereen ook titels buiten deze shortlist aandragen. Elke categorie krijgt een eigen ambassadeur, die allemaal op verschillende momenten een keer optreden bij De Wereld Draait Door.
Op dit moment stelt een commissie van tien mensen van de Koninklijke Bibliotheek en de Bijzondere Collecties van de UvA de shortlist samen, vertelt Klaas de Boer, secretaris van de Stichting Jaar van het Boek. Ook is er een groslijst van mogelijke ambassadeurs samengesteld, die nu met DWDD wordt besproken. 'Zij moeten zich immers ook goed kunnen uiten op tv.' De ambassadeurs krijgen ook nog een stem in de shortlist.
De uitslag van de verkiezing wordt bekend gemaakt in september, tijdens een special van De Wereld Draait Door. In die maand vindt ook 'gedurende enkele weken' een parade plaats in de Tolhuistuin in Amsterdam, 'waar op alle mogelijke manieren het boek wordt gevierd', aldus De Boer. Het programma moet nog worden ingevuld. In ieder geval zal er aandacht zijn aan de titels op de shortlist van de verkiezing.
Hoe de kranten van de Persgroep aandacht besteden aan de verkiezing is nog niet vastgelegd. De Boer: 'In ieder geval wordt het behoorlijk wat'. De kranten die tot dit concern behoren zijn de regiotitels van Algemeen Dagblad (in vrijwel de hele Randstad, met uitzondering van Amsterdam), BN/De Stem, De Gelderlander, De Stentor, Eindhovens Dagblad, Het Parool, PZC en Tubantia.
Naast de verkiezing en de parade vinden alle reguliere activiteiten van de partijen die samenwerken in de stichting plaats onder de vlag van het Jaar van het Boek. Daarnaast organiseert iedere partij aparte evenementen en acties. Ook andere partijen wordt het gestimuleerd om aan te haken. Op de site van het Jaar, waar het logo vrij te downloaden is, staat een kleine greep. Bij de opening wordt een volledige lijst vrijgegeven.
De partijen die samenwerken binnen de stichting zijn onder andere de CPNB, Stichting Lezen, KB, de Nederlandse Taalunie, de Vereniging van Openbare Bibliotheken, het Letterkundig Museum, Stichting Bibliotheek van het Boekenvak – maar opvallend genoeg níet de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) en de Groep Algemene Uitgevers (GAU). Beide organisaties ontbreken op de lijst organisaties op de website. Ook inbreng uit Vlaanderen ontbreekt: de overkoepelende brancheorganisatie Boek.be wordt niet genoemd.
De Boer legt uit dat KBb wel meedoet, maar geen directe partner is. Met de GAU is de stichting nog in gesprek. 'We hebben hen om een bijdrage gevraagd en een begroting gestuurd, maar ze willen meer onderbouwing waar dat geld aan wordt besteedt. Prima, dat kan. Ik hoop dat ze alsnog meedoen. De uitgevers zijn een belangrijke partij. Hetzelfde geldt voor Boek.be. Het is jammer dat ze nu niet meedoen, maar dat kan zeker alsnog.'
Het budget van de Stichting zit 'tegen het een miljoen euro aan', zegt De Boer die geen specifiekere details wil geven. Een 'substantieel' deel bestaat uit een bijdrage van het ministerie van OCW. De rest wordt opgehoest door alle partijen die zijn verenigd in de stichting. 'Dat budget gaat overigens niet alleen om geld, maar ook om diensten en producten, zoals de bouw van de site.'
Is het niet vreemd dat twee weken voor de officiële openingshandeling dan nog zo veel onzeker is? 'Nee hoor,' reageert De Boer laconiek. 'Pas in maart moeten we helemaal klaar zijn. Dan begint het Jaar echt. We lopen niet achter bij onze planning. En vergeet niet: we zijn al twee jaar in gesprek met de GAU. Maar pas de plannen concreet komt, worden knopen doorgehakt. Zo gaat het altijd.'
(Eerder gepubliceerd op Boekblad.nl, 21 dec)

Geen opmerkingen: