vrijdag 15 april 2016

Schrijven Magazine begint literair tijdschrift Alice (Boekblad)

Schrijven Magazine heeft met ingang van het nieuwe nummer uitgebreid met een literair tijdschrift. Alice richt zich exclusief op nieuw, onbekend talent.

Alice wordt integraal onderdeel van Schrijven Magazine – het blad voor de beginnende schrijver dat al aan zijn 20e jaargang bezig is. Het verschijnt dus eveneens zes keer per jaar. Het 'platform voor schrijftalent', zoals de ondertitel luidt, zal acht tot zestien pagina's tellen, uitsluitend gevuld met verhalen en gedichten. Alice is genoemd naar Nobelprijswinnares Alice Munro 'en natuurlijk ook een beetje naar Alice in Wonderland', aldus hoofdredacteur Frank Noë.
De reden voor de uitbreiding van Schrijven Magazine is dat 'de publicatiemogelijkheden voor beginnende schrijvers de laatste jaren sterk is afgenomen', legt Noë uit. 'Verschillende literaire tijdschriften zijn gestopt. De tijdschriften die overbleven reserveren betrekkelijk weinig ruimte voor nieuw, onbekend talent. De bezoekers van ons forum op Schrijvenonline.org snijden dat probleem regelmatig aan. Daarom dachten wij: waarom springen wij niet in dat gat?'
Volgens Noë onderscheidt Alice zich juist van andere literaire tijdschriften omdat het integraal onderdeel is van het bestaande blad. De oplage bedraagt daarmee automatisch 9000 exemplaren. 'We zijn bovendien goed verkrijgbaar in boekhandel en kiosk. We zijn wel wat minder dik dan de collega’s. Daar staat dan weer tegenover dat wij vol inzetten op nieuw en onbekend talent. We gaan geen bevriende schrijvers vragen of ze verhalen of gedichten willen aanleveren.'
Schrijvers kunnen hun verhalen en gedichten inzenden door deze te uploaden op een speciale pagina op schrijvenonline.org. Om te voorkomen dat alle abonnees voor ieder nummer hun hele oeuvre opsturen, is het aantal inzendingen beperkt tot een per nummer. Verhalen mogen niet langer zijn dan ongeveer duizend woorden. Gepubliceerde verhalen komen onder ogen 'van de redacteuren van de belangrijkste Nederlandse en Vlaamse uitgeverijen', belooft Noë.
In het eerste nummer staan de beste drie verhalen van de schrijfwedstrijd 'De Grens', die Schrijven Magazine onlangs organiseerde in samenwerking met de Schrijversacademie en de Querido Academie. De jury onder leiding van ex-uitgever Hanca Leppink selecteerde het verhaal Een Europese winter van Janine Geerling (winnaar) en de gedichten Europa van Theo Danes (tweede) en Ulysse 31 van Sami Kalaï (derde). Ook het jurycommentaar staat in Alice afgedrukt.
Ook toekomstige edities zijn gekoppeld aan een schrijfwedstrijd of een thema, legt Noë uit. Voor het eerstvolgende nummer is dat de schrijfwedstrijd 'De vijfde dag', gebaseerd op de gelijknamige, deze maand te verschijnen roman van de hoofdredacteur zelf. Voor het nummer daarop is het thema 'Schrijven onder de dertig'. De keuze om een bijdrage al dan niet te publiceren wordt dan ook gedaan door respectievelijk de jury van de schrijfwedstrijd en een gastredacteur die past bij het thema.
Daarnaast zal er altijd ruimte zijn voor losse bijdragen. De selectie daarvan doet Noë samen met Jasmijn Kam. 'De stroom verhalen begint nu op gang te komen via de site. Later moet dat worden uitgebouwd naar een verhalenplatform.'

Geen opmerkingen: