maandag 12 maart 2012

Twee Vlamingen op shortlist Libris: Victoria en Van Loy (Knack)


Ivo Victoria en Jan Van Loy staan op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2012. Ook halve Belg Jeroen Brouwers haalde de laatste zes.
Dat maakte juryvoorzitter Robbert Dijkgraaf vanmiddag bekend in Amsterdam. Naast Gelukkig zijn we machteloos van Ivo Victoria en Ik, Hollywood van Jan Van Loy staan Bittere bloemen van Jeroen Brouwers, Naar de overkant van de nacht van Jan van Mersbergen, Tonio van A.F.Th. van der Heijden en Het bloed in onze aderen van Miquel Bulnes op de shortlist.
Jeroen Brouwers die eind vorig jaar al was genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, is daarmee het enige boek dat de laatste zes heeft gehaald van én De Gouden Boekenuil én de Libris Literatuurprijs. De teruggetrokken schrijver zal echter beide diners ter gelegenheid van de uitreiking laten schieten. Meer dan tien jaar geleden alweer verklaarde hij niet aan het prijzencircus te willen meedoen. Op 5 mei is de uitreiking van de Gouden Boekenuil, op 7 mei die van de Libris Literatuurprijs.
Opvallend is de nominatie van Tonio van A.F.Th. van der Heijden over het dodelijk verkeersongeluk van zijn zoon. Niet eens zozeer omdat het ontbreken van dit boek op de shortlist van de AKO Literatuurprijs erg veel kritiek kreeg en zelfs een luchtig tv-programma als De Wereld Draait Door er aandacht aan besteedde, maar omdat het niet boek niet voldoet aan de criteria van de prijs. Sinds twee jaar is de Libris Literatuurprijs alleen bedoeld voor romans.
Weliswaar staat er ‘requiemroman’ op het omslag van Tonio, maar de auteur heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het verhaal honderd procent autobiografisch is en dat hij zijn leed zo rauw mogelijk wilde beschrijven. Soortgelijke rouwboeken van Erwin Mortier (Gestameld liedboek) en Connie Palmen (Logboek van een onbarmhartig jaar) mochten van de jury niet eens meedingen. Althans, ze staan niet op de lijst boeken die de jury heeft beoordeeld.
Voor A.F.Th. van der Heijden is het de tiende keer dat hij op een shortlist van één van de grote literaire prijzen staat. Voor Jeroen Brouwers is het de achtste keer en voor Jan Van Loy de derde keer. Bulnes, Van Mersbergen en Victoria beleven hun primeur. Alleen Van der Heijden en Brouwers hebben ooit al eens een grote prijs gewonnen – maar juist de Libris Literatuurprijs nog niet.
Eerder vanmiddag kreeg De maagd Marino van Yves Petry de Inktaap. Het was de elfde keer dat 2.000 middelbare scholieren uit Vlaanderen, Nederland, Suriname en Curaçao hun favoriet kozen uit de winnaars van de drie grote jaarlijkse literaire prijzen. Na Libris-winnaar Petry werd AKO-winnaar Congo van David Van Reybrouck tweede. De schilder en het meisje van Margriet de Moor, dat bij gebrek aan Gouden Uil-winnaar vorig jaar mocht meedingen, werd derde.
In totaal was het de vijfde keer dat de Libris-winnaar de populairste onder de leerlingen bleek te zijn. De Gouden Uil-winnaar won de Inktaap vier keer, de AKO-winnaar twee keer. Yves Petry is de vierde Vlaamse winnaar van de Inktaap.
(Eerder gepubliceerd op Knack.be, 12 maart 2012)

Zie ook de stukken die ik over een aantal genomineerden heb geschreven:

1 opmerking:

Maarten Dessing zei

Arjan Peters schrijft in de Volkskrant vanochtend dat het voor het eerst is dat vrouwen ontbreken op de shortlist van de Libris-prijs. Dat is niet waar: in 1999 en 2006 gebeurde het ook. Wel is de Libris-prijs van de drie grote prijzen de meest vrouwvriendelijke. Na 19 edities telde de shortlist gemiddeld 1,47 vrouwelijke auteurs. Zie ook hier:
http://maartendessing.blogspot.com/2011/11/uitsluitend-vrouwelijke-auteurs.html