maandag 5 december 2011

Ravelli's Sinterklaasgedicht voor 'De vliegenvanger'


Sinterklaas vandaag. Hoeveel mensen zouden een boek cadeau krijgen? In landen als Duitsland en Engeland wordt ieder jaar onderzocht wat mensen in het cadeauseizoen willen geven. Boeken staan altijd in de top drie. In Nederland is dat waarschijnlijk ook zo, maar het wordt (voor zover ik weet) niet ieder jaar opnieuw onderzocht.
En hoeveel mensen krijgen vandaag De vliegenvanger van Ravelli cadeau? Toen ik vorige week zondag Rik Felderhof, initiator en uitgever van deze schelmenroman, interviewde bij boekhandel Paagman, had hij twee kant-en-klare Sinterklaasgedichten meegenomen. Een voor een vrouw, een voor een man. Zodat men De vliegenvanger kon geven zonder zich daar nog druk om te maken. Felderhof had ze zelf geschreven. ‘In een minuut of tien’, zei hij zo bescheiden mogelijk.
Boekverkoper Fabian Paagman kondigde direct aan: wie vandaag het boek koopt, krijgt het gedicht er gratis bij. Hij had nooit eerder gehoord dat een uitgever dit initiatief nam. Dat is niet helemaal waar: vorig jaar maakte uitgeverij Luitingh-Sijthoff gedichten voor bij hun uitgaven zoals Kamer van Emma Donoghue, Aardedonker van Stephen King en Scherven brengen geluk van Jill Mansell.
Dit stond in Felderhofs gedicht voor de man:

Volg het spoor van de Vliegenvanger
En wrodt meegetrokken in zijn avontuur,
Waarin hij mannen koud maakt en vrouwen zwanger
En voortdurend speelt met vuur.

En dit in het gedicht voor de vrouw:

Laat je verleiden door de Vliegenvanger
En eens niet door een visser uit Stavanger
Of nog erger, een Brabantse behanger.

Het is te hopen dat de ontvanger, man of vrouw, behoort tot de tienduizende die inmiddels van het boek hebben genoten en niet wordt teleurgesteld door de verwachtingen die deze teksten wekken.

Geen opmerkingen: