woensdag 18 januari 2012

Chris Haugthon - 'Mama kwijt'


De Nationale Voorleesdagen zijn vandaag begonnen. Tal van BN’ers hebben weer voorgelezen – ik neem aan in de meeste gevallen Mama kwijt van Chris Haugthon, het prentenboek van het jaar. Ook AKO Literatuurprijs-voorzitter en burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen? Ik kan dat op internet niet zo snel vinden. (Wel vorig jaar.)
De eerste keer dat ik met deze jaarlijkse traditie in aanraking kwam was in 1997. Ik liep stage bij de Haagsche Courant en schreef een verslag over toenmalig minister van Landbouw, die ergens in Den Haag – in de buurt van de Schenkkade, herinner ik me – bij een kinderdagverblijf of kleuterschool voorlas. Jozias van Aartsen dus. In die dagen heerste een grote varkenspestepidemie, dus Van Aartsen had een boekje uitgekozen over varkens. Kon de associatie ‘Van Aartsen + varkens’ eindelijk ook iets positiefs oproepen. Ik heb het stukje ter plekke geschreven en via de telefoon van het kinderdagverblijf gedicteerd op een bandje, waarna het op de redactie werd uitgetikt en het diezelfde dag nog in de krant meekon. Het klinkt alsof ik over de jaren vijftig praat, maar zo ging dat in 1997 nog steeds.
De recentste keer dat ik de Nationale Voorleesdagen meemaakte, was natuurlijk vandaag. Ik heb Mama kwijt vanochtend voorgelezen op de groep van mijn zoon. Erg leuk om te doen. De vrolijkheid van 'Mama kwijt' droeg daar zeker aan bij. Chris Haughton volgt een beproefd verhaalstramien dat je in duizenden peuterboekjes tegenkomt, maar werkt het wel met gevoel voor humor en timing uit. Eekhoorn zoekt de mama van kleine uil die uit zijn nest is gevallen. Het is geen beer, geen haas en ook geen kikker, maar - jawel - die grote uil die met tranen in haar ogen en vleugels wijd komt aangesneld.

Geen opmerkingen: