vrijdag 6 april 2012

Janneke van Amsterdam (Cheeky Monkeys): ‘Freelancers houden de kosten overzichtelijk’ (Boekblad)
In 2002 brachten Janneke van Amsterdam en Dagmar Jeurissen het eerste deel van Kidskompas op de markt. Na een uitstapje naar Mo’Media zijn ze de reeks weer zelf gaan uitgeven. Dit jaar verdubbelen ze het fonds van Cheeky Monkeys.
‘In de beleving van Dagmar Jeurissen en ik miste er iets: boeken over kinderen en reizen. Een citytrip met kinderen: hoe doe je dat? Wat ga je doen? En omdat we het zelf konden schrijven en twee vormgevers kenden, dacht we: we steken wat geld in het drukken en we brengen zelf een Kidskompas op de markt.
Dat was in 2002. Sindsdien hebben een tijdje bij Mo’Media gezeten, maar omdat zij toch zo’n stapel boeken hadden die aandacht nodig hadden, gingen we het een paar jaar geleden weer zelf doen. We werken nu aan uitbreiding van het assortiment. Na drie Kidskompassen en twee kinderlandkaarten brengen we dit jaar nog twee of drie gidsen uit en twee kaarten. Een verdubbeling van het fonds.
Het is goed mogelijk om het hoofd boven water te houden. Er is weinig overhead, we werken vanuit huis. Drukwerk en vormgeving besteden we uit aan een netwerk van freelancers. Dat houdt de kosten overzichtelijk.
Ook is uitgeven gemakkelijker dan toen we begonnen. Vroeger moesten we het van free publicity en de boekhandel hebben. Nu verspreidt onze informatie zich zo snel via Twitter. En ouders die “reisgidsen” met “kinderen” zoeken vinden ons makkelijk. Bij Bol.com, AKO en Bruna staan we ook redelijk goed in het assortiment.
Digitalisering is een kans. In ons geval eerder met apps die wel een toegevoegde waarde aan reisgidsen bieden dan e-boeken. Maar het is een vak apart. We hebben daar een partner voor nodig. Misschien via De Vrije Uitgevers, waar we sinds anderhalf jaar bij zijn aangesloten. Die zijn actief met dit onderwerp bezig.’

(Eerder gepubliceerd in Boekblad Magazine 4, 2012 als kader bij dit artikel over kleine uitgeverijen)

2 opmerkingen:

Adriana van Schalken | Payroll Works zei

Hoe werkt dat? Schrijf je een stuk en ga je dan naar een uitgever? Hoe breng je een boek uit? Heel gaaf dat jullie dat gedaan hebben!

Maarten Dessing zei

Beste Adriana,
Bedankt voor je reactie. Wil je dat ik je in contact breng met Janneke van Amsterdam?
Groet, Maarten