woensdag 27 februari 2013

De Gouden Boekenuil 2013 shortlist: de twintigste nominatie voor Arnon Grunberg

De jury van de Gouden Boekenuil heeft zojuist de shortlist bekend gemaakt. Daarop staat Arnon Grunberg met De man zonder ziekte. De nominatie is de twintigste die hij krijgt voor een van de drie grote prijzen (inclusief twee nominaties voor zijn alter ego Marek van der Jagt). De meeste kreeg hij voor de Gouden Boekenuil (acht), gevolgd door de AKO (zeven) en de Libris (vijf).
Ook genomineerd is AKO-winnaar Peter Terrin met Post Mortem. Daarmee treedt hij toe tot het selecte gezelschap van inmiddels 21 auteurs die ooit voor alle drie de grote prijzen zijn genomineerd. Als hij over ruim twee maanden de Gouden Boekenuil wint, zou hij de eerste zijn die voor een en hetzelfde boek meermaals wordt gelauwerd.
Verder staan op de shortlist Dit zijn de namen van Tommy Wieringa. Hij behoorde al tot de 21 voor alle prijzen genomineerde auteurs. In totaal is dit zijn vijfde nominatie. Ons kamp van Marja Vuijsje is pas de dertiende nominatie voor een vrouwelijke auteur in achttien edities van deze prijs. Tot slot is de nominatie van Pier en oceaan van Oek de Jong de derde nominatie voor deze auteur. Net als Wieringa en Vuijsje heeft hij nog nooit een grote prijs gewonnen.

Zie over de eerder deze week bekend gemaakte longlist van de Gouden Boekenuil hier. Nog meer literaire prijzen-statistiek staat hier en hier.

Geen opmerkingen: