zaterdag 16 februari 2013

De tien beste, leukste, informatiefste of bruikbaarste taalapps (Taalschrift)


100% Taalapps
Een beetje uitgever van taalgidsen heeft ook een app om – offline – in het buitenland te gebruiken. Allemaal vertellen ze je hoe je ‘goedemorgen’ zegt in de gangbare West-Europese talen. Vaak met prettige vrouwenstem die de uitspraak laat horen. De 100%-lijn heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding. Voor nul euro krijg je 400 standaardzinnen, een woordenlijst met 600 woorden en een serie plaatjes om aan te wijzen wat je bedoelt. (beschikbaar in iOS en Android, gratis)

BRU-taal
De doelgroep van beginnende lezers en schrijvers wordt in ruime mate bediend. Wie dat stadium voorbij is, zoekt al gauw tevergeefs een taal-app. BRU-taal wil oudere kinderen – specifiek: met een taalachterstand – helpen bij hun taalvaardigheid. De app biedt een speelse, geavanceerde en interactieve game met vijftig levels. Begeleidende docenten en logopedisten kunnen de vorderingen van het kind makkelijk bijhouden. (beschikbaar in iOS, € 5,49)

Geekspiek
Een skyscraper is een wolkenkrabber, vanzelfsprekend. Tenzij u in marketing werkt. Dan is een skyscraper een ‘online advertentie met een staand formaat, meestal 120 pixels breed en 600 pixels hoog’. Deze omschrijving is terug te vinden in Geekspiek, een app die al het jargon uit de communicatiebranche uitlegt. De omschrijving van een paar honderd woorden zakelijk en to the point. Alleen die van ‘humor’ is grappig. (beschikbaar in iOS, gratis)

Google Translate
Nog altijd de beste vertaalapp. Glashelder vormgegeven, betrekkelijk goede vertalingen en met 57 talen in de database wereldwijd te gebruiken. Met deze app kun je tekst ook omzetten in het Jiddisch, Kanada of Haïtiaans Creools. En andersom. Voor een groot aantal talen kun je een zin inspreken en de vertaling lezen. Of horen uiteraard. Wel moet je dan, in de meeste talen, een onnatuurlijke computertaal willen beluisteren. (beschikbaar in iOS en Android, gratis)

Iedereen West-Vlaams
Een enorme hit was afgelopen zomer de app van de provincie West-Vlaanderen. Met Iedereen West-Vlaams op je smartphone of tablet kunnen toeristen en zakenreizigers in de provincie de inheemse bevolking eindelijk begrijpen. ‘Olgunter’? Aha: ‘naar daar’, bedoelt de Bruggeling. En op restaurant vraag je om een ‘forsette’. Of wilde de provincie laten zien dat de taal heus niet zo moeilijk is? De eerste keer dat ik de quiz deed, scoorde ik direct 19 op 20. (beschikbaar in iOS en Android, gratis)

Letterschool
Als je toch moet leren schrijven, laat het dan leuk zijn. In deze bekroonde app leren kleuters eerst de juiste volgorde waarin je lijntjes van letters en cijfers zet, daarna tekenen ze de letter helemaal over en tot slot tekenen ze hem helemaal zelf. Iedere goed gemaakte opdracht wordt bekroond met een geinig filmpje. Als je bijvoorbeeld lijntjes van gras tekent, maait een grasmaaier alles bij succes weg. Deze app is zo leuk dat je je afvraagt of het nog wel leerzaam is. (beschikbaar in iOS, € 2,69)

Muiswerk
Natuurlijk zijn er woordenboeken als app te koop. Voor 4,99 euro heb je een Prisma woordenboek. Voor 9,99 euro een Van Dale pocketwoordenboek. En voor maar liefst 39,99 euro een Van Dale middelgroot woordenboek Nederlands. Maar waarom? Als het ook gratis kan? Muiswerk beschrijft naar eigen zeggen 40.000 woorden – een derde meer dan de Van Dale pocketwoordenboekapp. Extra’s als het vinden van anagrammen ontbreken, maar je weet wél wat ‘betalen’ en ‘gratis’ betekent. En ‘helder’ en ‘eenvoudig’. (beschikbaar in iOS en Android, gratis)

Straattaal
Ewa, mattie! Missen je rapteksten street credibility? In de app Straattaal vind je honderden termen plus uitleg. Van ‘apoe scapoe’ (kerel) tot ‘wakra’ (mooie meid). Hoewel? De app is meer geschikt om Nederlandse gangstarappers te begrijpen. Het woordenboek biedt uitsluitend eenrichtingsverkeer: straattaal-ABN. Wel kun je je eigen termen opnemen en naar de makers mailen. Wie weet staat het bij de eerstvolgende update in de woordenlijst. (beschikbaar in iOS, € 0,89)

De taalmeester
Wie een acute taalvraag heeft en alleen zijn smartphone of tablet bij de hand heeft, kan terecht bij De taalmeester. De app is al van 2009, indertijd gemaakt bij de gelijknamige serie voor de Nederlandse tv. De inhoud is niet heel uitgebreid. Maar een alternatief is er niet. En alle uitleg en adviezen zijn goedgekeurd door de Nederlandse Taalunie. Wanneer schrijf je woorden los of aan elkaar? Hoe schrijf je het euroteken? Wat is een pleonasme? Met quiz. (beschikbaar in iOS, gratis)

Wordfeud
Scrabble, Galgje, Pictionary, Lingo... Van ieder denkbaar taalspel is ook een app te downloaden. Beter gezegd: zijn er tientallen te downloaden. Maar ook al is de hype voorbij, de onbetwistbare koning van de taalspelapps blijft Wordfeud. Nog steeds verslavend voor wie eraan begint. En als je een woord niet meer weet: er zijn ook talrijke Wordfeud Help-apps te krijgen. (beschikbaar in iOS en Android, gratis)
(Eerder hier gepubliceerd op Taalschrift.org, 5 feb 2013)

Zie ook: Hoeveel taalapps er nog meer te bedenken zijn

Geen opmerkingen: