vrijdag 8 februari 2013

De kanshebbers op de AKO Literatuurprijs ook in de running voor Libris Literatuurprijs en Gouden Boekenuil


De jury van de afgelopen AKO Literatuurprijs , waar ik deel van uit maakte, kreeg opmerkelijk weinig kritiek. Het is dan ook geen verrassing dat alle boeken op de Toplijst die dit jaar in aanmerking komen voor de Libris Literatuurprijs en de Gouden Boekenuil op de longlists van die prijzen staan, die deze en vorige week bekend zijn gemaakt. Nou ja, bijna allemaal – er is één uitzondering.
De vier boeken van de zes die nog kans maken op de Libris en Gouden Boekenuil zijn Het boek Ont van Anton Valens, De man zonder ziekte van Arnon Grunberg, Dinsdag van Elvis Peeters en Post Mortem van Peter Terrin. Liefde heeft geen hersens van Mensje van Keulen staat alleen op de Libris-longlist. Het laatste boek van onze Toplijst is Grip van Stephan Enter. Dat is uit 2011 en komt dus niet meer in aanmerking voor één van de voorjaarsprijzen.
Andere boeken op de longlist van de Libris Literatuurprijs waarover ik geschreven heb, zijn: Pier en oceaan van Oek de Jong, Een kamer in Rome van Sipko Melissen, Vrij man van Nelleke Noordervliet en Euforie van Christiaan Weijts.
Andere boeken op de longlist van de Gouden Boekenuil waarover ik geschreven heb, zijn: opnieuw Oek de Jong en Christiaan Weijts – en Vader van God van Martin Michael Driessen, Geen sterveling weet van Gerard Koolschijn, Gerard Reve, deel 3 van Nop Maas en Duizend heuvels van Koen Peeters.
Tot slot: Van de achttien titels op de Libris-longlist heb ik er dertien gelezen, van de twintig titels op de Gouden Boekenuil-longlist heb ik er zestien gelezen. Dat is een fractie minder dan vorig jaar. Zie hier.

Zie ook:

Geen opmerkingen: