vrijdag 5 juli 2013

Brave New Books: inmiddels ‘honderden manuscripten ge-upload’ (Boekblad)


Het ‘loopt storm’ bij Brave New Books, zegt Emile Op de Coul, manager Rights and New Business van de Singel-uitgeverijen. ‘Er zijn een paar duizend accounts aangemaakt en een paar honderd manuscripten ge-upload’.

Zes dagen na de lancering van Brave New Books bevat de speciale verkooppagina op Bol.com nog weinig titels: in totaal gaat het om vijftien verschillende titels, waaronder De uitgeverij van Bert Bakker (vermoedelijk een pseudoniem van een insider uit de uitgeverijwereld*). G. van Gisteren heeft twee titels aangeboden: Necrologie en Epitaaf. En market manager Ben Solleveld van Bol.com plaza biedt zijn kinderboek Baffie en Puk: Dikke maatjes te koop aan.

Volgens Op de Coul is op deze verkooppagina nog niet de belangstelling voor Brave New Books af te lezen. ‘Pas als een boek wordt ge-upload begint het uitgeefproces. Dan duurt het minimaal drie tot vijf dagen tot het boek online te koop staat. En dan kunnen schrijvers ook diensten aanvragen: een leesscan, een omslag enzovoorts. Dat vinden we alleen maar goed, als mensen de tijd nemen om hun boek zo goed mogelijk te maken. Wel zie je op Bol alle genres vertegenwoordigd. Dat is nadrukkelijk de bedoeling.’

Informatie over de diensten wordt zeker aangevraagd. Op de Coul: ‘Zeker nadat Bol vrijdagochtend een mailing heeft uitgedaan, krijgen we heel veel reacties. De diensten waarnaar het meest wordt gevraagd zijn leesscans, redactie en hulp bij de opmaak. Maar de vragen lopen nog erg uiteen.’ De vraag of de diensten die beroemde auteurs als Thomas Rosenboom leveren (het maken van een leesrapport of een gesprek), bijzonder gewild zijn, kan Op de Coul nog niet beantwoorden.

Brave New Books heeft heel veel reacties losgemaakt – binnen en buiten het vak. De publiciteitsgolf houdt nog steeds aan: vanochtend [= dinsdag jl.] praatte Op de Coul nog bij BNR Nieuwsradio over het nieuwe platform, vanavond is hij te zien op EditieNL. Voorlopig staat er daarom nog geen reclamecampagne voor Brave New Books in de planning. ‘Zeker met een partner als Bol.com heb ik er veel vertrouwen in dat het met het bereik wel goed zit,’ aldus Op de Coul.

Over de kritiek die vakgenoten en auteurs uiten, zegt Op de Coul: ‘Sommigen juichten het toe, sommigen hadden kritiek. We wisten van tevoren dat dat zou gebeuren. Ik denk wel dat de positieve reacties overheersen.’ Een punt hadden de criticasters niet: ‘Ik denk dat Brave New Books en de Singel Uitgevers heel goed naast elkaar kunnen bestaan. We bieden in wezen dezelfde diensten binnen andere businessmodellen aan zonder dat het elkaar schaadt. Brave New Books geeft geen negatieve uitstraling op de uitgeverij.’

De lancering van het nieuwe platform volgde kort na de lancering van de Querido Academie, waar uitgeverij Querido masterclasses, lezingen en workshops aanbiedt. Ook daarvoor is veel belangstelling, zegt Op de Coul: ‘We hebben al tientallen inschrijvingen. Er is nog niets uitverkocht, maar als je bedenkt dat de eerste masterclass pas begint in augustus, is er zeker al voldoende belangstelling. Terecht, denk ik: gezien de auteurs en journalisten die eraan meewerken, is het een heel aantrekkelijk aanbod.’
(Eerder gepubliceerd op Boekblad.nl, 2 juli 2013)

* UPDATE: Inmiddels is duidelijk dat het om een echte Bert Bakker gaat, neef van de uitgever die ooit uitgeverij Bert Bakker leidde.

Zie ook:

1 opmerking:

Anoniem zei

1 week verder: 137 gepubliceerde boeken....