dinsdag 9 juli 2013

Naomi Rebekka Boekwijt - 'Pels' (BOEK)


De plattelandbewoners in de verhalenbundel Pels waarmee Naomi Rebekka Boekwijt (1990) debuteert, zijn zwijgzaam, maar vastberaden. Hun overtuigingen zijn net zo rotsvast als de regelmaat die de koeien aan hun levens oplegt. Zelfs wanneer twee zoons na lange tijd bij hun ouders terugkeren, zoals in het verhaal ‘Ein Herumspringen im Dunkel’, blijft de trouw aan het geloof voor hen het allerbelangrijkst. Als ze daar niet genoeg respect voor tonen, verdwijnen ze maar weer.
Hoe clichématig het onderscheid tussen de norse plattelander en de vlotte, maar radeloze stadsbewoner ook is – de draai die Boekwijt eraan geeft, doet je ieder bezwaar inslikken. Met haar beheerste toon en ingehouden, precieze stijl lijkt ze het diepste wezen van de personages uit te drukken. De mysterieuze sfeer geeft haar inhoudelijk en thematisch sterk verwante verhalen, die door het ontbreken van plot in de eerste plaats karakterschetsen zijn, een authentieke indruk.
Een mooi voorbeeld is de botsing tussen Sigrid en Kramer in ‘Kadett’, met het jonge meisje Jitte die zich onbekommerd tussen hen mengt. Kramer is een tijdje weggeweest, zo blijkt, en toen heeft Sigrid iemand in huis gehaald die zijn plaats heeft ingenomen. Jitte dus, rechtstreeks uit de stad. Zonder iets uit te leggen weet Boekwijt de onderlinge verhoudingen en hoe die zich in de nabije toekomst zullen ontwikkelen, haarscherp duidelijk te maken.
Het debuut van Boekwijt doet, door het terugkeren van motieven als het platteland, het geloof en de gelijkgeslachtelijke liefde, vooral denken aan Dorsvloer vol confetti van Franca Treur en Boven is het stil van Gerbrand Bakker. Net als Treur beschrijft ze haar personages met een fraaie mengeling van liefde en distantie. Met Bakker heeft ze de trefzekere stijl gemeen waarmee ze in een paar zinnen een hele wereld kan oproepen.
Dat zijn geen vergelijkingen waar Boekwijt zich voor moet schamen.

Naomi Rebekka BoekwijtPels (124 p.) – De Arbeiderspers, € 17,95, ISBN 978 90 295 8738 9
(Eerder gepubliceerd in BOEK 4, 2013)

Zie ook deze vrouwelijke debutanten:

Geen opmerkingen: