donderdag 12 december 2013

Vandaag, 12 december: een gratis Van Istendael bij de zelfstandige boekhandels van Confituur (Knack)

Op de tweede Dag van de Onafhankelijke Boekhandel krijgen klanten van 26 zelfstandige boekhandels in Vlaanderen bij aankoop van 12,50 euro aan boeken een geschenk van Geert en Judith van Istendael.

Over het nut van confituur – zo heet het cadeautje. Dat suggereert dat Geert van Istendael net als Marc Didden, auteurvan het geschenkboek vorig jaar, een essay over het belang van de onafhankelijke boekhandel heeft geschreven. De 26 winkels – van Malpertuis (Genk) tot Corman (Oostende) – hebben zich vorig jaar immers verenigd onder de naam Confituur.
Niet dus. Over het nut van confituur is een warmbloedig sprookje over de perfect geïntegreerde immigrant Aboe’l-Kasim Ferdoesi, ambachtelijk confituurmaker van beroep, en de Brusselse boekhandelaarster Margaretha Sleedoorn. Alleen tussen de regels blijkt het belang van poëzie – en dus ook het belang om die ergens te kunnen krijgen.
Ferdoesi is vernoemd naar de Middeleeuwse Perzische dichter (935-1020). Door zijn werk te reciteren bezorgt de confituurmaker de boekverkoopster vlinders in haar buik. Zij weet hem te strikken door de Mei van Herman Gorter uit haar hoofd te leren. ‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid: / Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit, / Dat ik vaak hoorde voor een zomernacht / In een oud stadje langs de watergracht.’
Over het nut van confituur is even warmbloedig geïllustreerd door dochter Judith Vanistendael. De fraaie prenten maken het het overwegen waard om geen genoegen te nemen met het cadeau, maar voor 49,90 euro de kunstuitgave aan te schaffen die in een oplage van 149 stuks verschijnt. Deze is twee keer zo groot – 43,20 x 55,90 cm versus 23 bij 28 cm – genummerd en gesigneerd. 
De presentatie van het tweede geschenkboeken markeert de eerste verjaardag van de Confituur-boekhandels. Al is de markt moeilijk door de teruglopende bestedingen aan boeken en de digitalisering: met deze groep winkels gaat het naar eigen zeggen goed. De naamsbekendheid groeit en de dynamiek van de leden neemt toe, stelt de groep vast in een persbericht.
Toch stelt Confituur aan de overheid twee vragen. Ten eerste: een gereglementeerde boekenprijs, zodat ze geen oneerlijke concurrentie krijgen van supermarkten die uitsluitend toptitels met korting verkoopt om publiek te lokken. Ten tweede: eerlijkere openbare aanbestedingen, bijvoorbeeld met een maximumkorting en andere criteria dan prijs alleen. Zo kunnen zelfstandige boekhandels concurreren met ketens.
Over het nut van confituur is te krijgen tot en met 31 december, zo lang de voorraad strekt. Meer informatie: www.confituurboekhandels.be.

Geen opmerkingen: