woensdag 23 april 2014

Masterpiece, de X factor voor schrijvers, geen succes

De Italiaanse tv-zender Rai3 durfde het afgelopen najaar aan: een X factor-achtig programma voor schrijvers, met onder meer de Britse schrijfster Taiye Salasi in de jury. Zie hier voor de opzet van Masterpiece, zoals het programma was getiteld.

Nu de wedstrijd is beslecht, is de onvermijdelijke conclusie: Masterpiece was niet het succes waar de makers op hoopten. De show werd binnen een maand van het scherm gehaald. Een reden werd niet gegeven, maar het kan haast niet anders of het kwam door de te lage kijkcijfers. Het bleek evenwel geen afstel, maar uitstel. In maart kwam Masterpiece terug met een aangepast format. De clips waarin de kandidaat-schrijvers voorlazen waren nog maar half zo lang.

Zijn auteurs dus niet geschikt voor talentenjachten op tv? Volgens Claude Nogat op PublishingsPerspectives is dat een te haastige conclusie. Masterpiece faalde ook omdat de makers de wetten van het genre onvoldoende in acht namen. De opzet verhinderde kijkers om mee te leven met kandidaten in de loop van de serie. En het publiek kon geen invloed uitoefenen op het verloop of de uitslag van de wedstrijd. Alleen in de finale mocht een in de studio aanwezig publiek op basis van een samenvatting en enkele fragmenten van alle deelnemers een voorkeur uitspreken. Maar vervolgens werd daar niets mee gedaan: de jury mocht toch een ander laten winnen.

Zo werd op 30 maart de 36-jarige Servische immigrant Nikola Savic tot de eerste en vermoedelijk laatste winnaar van Masterpiece uitgeroepen. Sinds vorige week ligt zijn roman Vita Migliore ('Beter leven') in een fenomenale oplage van 100.000 exemplaren in de winkel. De komende weken moeten aantonen of het programma ook echt een nieuwe schrijver heeft opgeleverd – of dat het overgrote deel van de oplage in de papierversnipperaar is verdwenen.


Interessant is daarbij de vraag wat uitgeverij Bompiani, wier redacteur Elisabetta Sgarbi de beslissende stem op Savic uitbracht, met het manuscript heeft gedaan. Sgarbi zei op televisie dat Via Migliore nog een redactieronde nodig had. Maar een boek redigeren, produceren en distribueren in twee weken? Onmogelijk. Wanneer is de finale dan opgenomen? In november al? Wordt - wellicht - vervolgd.

Geen opmerkingen: