zondag 20 april 2014

Vlaamse bibliotheekleden kunnen vanaf 6 mei e-boeken lenen (Boekblad)

Bibliotheekleden kunnen in Vlaanderen vanaf 6 mei een e-boekenkaart kopen. Voor vijf euro kunnen zij drie e-boeken lenen, die zij maximaal vier weken op hun tablet of smartphone kunnen hebben.

Vlaamse bibliotheekleden hebben de keus uit 414 titels van in totaal zes uitgeverijen: Acco (37 titels), WPG (83 titels), VBK (99 titels), Vrijdag (50 titels), Van Halewijck (44 titels) en Lannoo (101 titels) – plus vijftien gratis beschikbare korte verhalen. De overkoepelende brancheorganisatie Bibnet omschrijft de collectie als 'recent maar niet nagelnieuw' en rechtvaardigt dit met het argument dat slechts 12 % van de uitleningen van papieren boeken jonger dan één jaar is.
Wie de e-boeken in de bibliotheek zelf wil lezen, kan dat gratis doen. Wie het elders wil doen, moet ervoor betalen – eenvoudig door in te loggen op mijn.bibliotheek.be. Het aanbod is uitsluitend te lezen op een Android- of iOS-app en dus niet op een ereader. 'Dit komt omdat [ereaders] niet beschikken over apps,' legt Bibnet uit op hun site. 'En zonder app was het niet mogelijk een sluitende beveiliging te voorzien die aanvaardbaar was voor de uitgevers.'
Niet alle bibliotheken doen overigens mee. In totaal gaat het op dit moment om 214 bibliotheekorganisaties, ongeveer zeventig procent van het totaal, die gezamenlijk zo'n 5 miljoen mensen vertegenwoordigen (op 7,5 miljoen inwoners in Vlaanderen en Brussel). Een kaart laat eenvoudig zien waar bibliotheekleden over enkele weken e-boeken kunnen lenen.
Hebben Vlaamse bibliotheken hiermee een beter aanbod dan Nederlandse, die veel kritiek hebben op hun e-boekenaanbod? Bibnet zegt dat hun aanbod actueler is, maar die is wel geringer (414 versus 5000). Daarbij is het Nederlandse aanbod wel gratis. En als de Nederlandse openbare bibliotheken op termijn een pluspakket aanbieden – 20 euro voor 18 recente e-boeken – is het instapbedrag misschien hoger, maar de kosten per uitlening lager.
'In België is het gras dus niet groener,' concludeert Huub van Dommelen, die bibliotheken en andere bedrijven adviseert over online content en klantinteractie, dan ook op zijn site. Hij plaatst het Nederlandse aanbod in internationaal perspectief. Ondanks de kritiek op het platform, die hij onderschrijft ('qua omvang, inhoud en gebruiksgemak kan het allemaal beter'), vindt Van Dommelen dat Nederland er positief bovenuit schiet.
Van Dommelen geeft twee argumenten: In Nederland kunnen alle bibliotheekleden e-boeken lenen - anders dan in Duitsland, Groot-Brittannië en Vlaanderen. En Nederland heeft het unieke systeem van onbeperkte uitleenmogelijkheden per titel. In Duitsland en Groot-Brittannië hebben bibliotheken een beperkt aantal kopieën van iedere titel ingekocht. Als die allemaal zijn uitgeleend, kunnen klanten dus misgrijpen. In Nederland zijn alle titels altijd beschikbaar.
(Eerder gepubliceerd op Boekblad.nl, 16 apr)

Geen opmerkingen: