donderdag 10 april 2014

Uit De boekenapotheek: lees Thomése tegen een ongezonde levensstijl

J. Kessels: the novel – P.F. Thomése
Het bamischandaal – P.F. Thomése

Wie durft te beweren dat hij nooit stiekem een patatje oorlog eet? Toch nog een biertje achteroverslaat als hij al genoeg heeft gedronken? Of een sigaretje bietst terwijl hij eigenlijk gestopt is? Het is niet erg. Een leven zonder ongezonde ondeugden is zouteloos. Het wordt pas erg als je te vaak toegeeft aan lekkere trek. Als je elke dag een patatje oorlog eet, vijf keer in de week dronken bent en niemand je nog serieus neemt wanneer je beweert te zijn gestopt met roken.
Als je de controle over je vet-, drank- en nicotinezucht dreigt te verliezen, lees dan de twee hilarische romans die P.F. Thomése over zijn boezemvriend J. Kessels heeft geschreven.
Als er íémand ongezond leeft, dan deze flegmatieke Tilburger. Wanneer de schrijver zijn vriend opzoekt aan het begin van J. Kessels: the novel, trekt die een koud biertje open en steekt een sigaret op. Maakt niet uit hoe vroeg het is. Als ze op weg naar Hamburg in een Raststätte voor het eerst gaan eten, nuttigen ze schnitzels en koteletten met koffie. Opgewarmd Duits slachtafval, noemen ze het, dat hun niettemin uitstekend smaakt.
Zo gaat het maar door – ook in het vervolg Het bamischandaal. De schrijver en J. Kessels belanden dan samen in China, waar ze de vette kwaliteiten van de plaatselijke afhaalchinees testen. In Tilburg-Noord had J. Kessels al zijn vaste adresje voor een wekelijks ‘groot topculinair bamibacchanaal om je vingers bij af te likken’. De andere dagen eet hij macaroni met Smac of een blikje haring in tomatensaus.
De alcohol druipt van de pagina’s. Er hangt een permanente sigarettenwalm omheen. Maar vooral glanst het verhaal van het vet. Zozeer, dat je na de laatste lach snakt naar een lichte salade met een glaasje water. En dat minstens een paar weken achtereen.
(Uit: De boekenapotheek)

Meer over Thomése: De weldoener, Vladiwostok! en echte literatuur
Meer over De boekenapotheek: beschrijving, recensies, lezingen.

Geen opmerkingen: